Nieuws

Jaarverslag 2017: groeiende steun bijbelwerk

Veel animo voor Bijbel Basics, een toename van digitaal bijbellezen, en groeiende steun voor de missie. Dat zijn de meest opvallende feiten uit het Jaarverslag 2017 van het NBG en het VBG. Vandaag wordt dat gepubliceerd.

‘Als we goed inspelen op wat er onder de mensen leeft, zien we dat de Bijbel nog steeds van grote waarde kan zijn voor wie erin leest’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Daarom hebben we in 2017 onder meer een nieuwe kindernevendienstmethode gepresenteerd: Bijbel Basics. Daarmee brengen we 200 essentiële bijbelverhalen dicht bij kinderen van 4-12 jaar. Binnen enkele maanden na de lancering abonneerden bijna 3.000 kinderdienstleiders zich op deze methode.’

Eigen fondswerving

De steun voor de missie van het Bijbelgenootschap – de Bijbel dichtbij brengen – is onverminderd groot. Voor het tweede jaar op rij groeiden de inkomsten uit eigen fondswerving: van 6,9 miljoen euro in 2016 naar 7,2 miljoen in 2017, op een totaal bedrag aan inkomsten van 7,6 miljoen. ‘We merken dat mensen zich langer aan ons verbinden en bereid zijn meer te geven’, aldus Rieuwerd Buitenwerf. ‘Dat stemt dankbaar.’

Digitaal bijbellezen

Digitaal bijbellezen wordt steeds belangrijker. Het aantal accounts op de (vrijwel identieke) bijbelplatforms debijbel.nl en debijbel.be steeg van 120.000 naar 163.000. Het aantal unieke bezoekers nam toe tot 678.000. Ook voor de digitale leesplannen, bedoeld om de Bijbel in het dagelijks leven toe te passen, groeide de belangstelling: van 18.000 naar 43.000 lezers.

Het platform debijbel.nl trekt internationaal de aandacht. Het Fins Bijbelgenootschap nam de techniek ervan over en lanceerde in 2017 een Finse versie van deze site.

Lees het jaarverslag of de verkorte versie daarvan hier: