Nieuws

Adventsleesplan en blogserie Vrede op aarde

‘Het kerstevangelie zet alles op z’n kop: in een wereld vol onderdrukking werd een kind geboren dat vrede kwam brengen. Dat kan ons ook nu boven onze werkelijkheid uittillen,’ zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands en het Vlaams Bijbelgenootschap. ‘Daarom gaan ons adventsleesplan en onze blogs over Vrede op aarde.’ Voor kinderen is er het project Dicht bij het licht.

‘Kerst is dit jaar anders dan anders. De tweede coronagolf duurt voort, en nieuwe en bestaande conflicten blijven vluchtelingenstromen veroorzaken,’ aldus Buitenwerf. ‘Wat betekent Jezus’ geboorte anno 2020? Wat bedoelden de engelen met “vrede op aarde”? Ik hoop dat het leesplan mensen helpt om daarbij stil te staan en iets van de bijbelse vrede te ervaren.’

De 24 afleveringen lopen van 1 tot en met 24 december en gaan over innerlijke vrede, vrede met mensen om je heen en vrede met God. Het leesplan is te volgen in de gratis app Mijn Bijbel (klik op Leesplannen en kies Vrede op aarde).

Behapbaar

‘Ik vind zo’n leesplan heerlijk. Het maakt de Bijbel behapbaar. Lekker kort en overzichtelijk’ vertelt Marjan Toet aan het NBG in een interview. Ze is verpleegkundige en gebruikt met haar gezin – man en drie kinderen van 12, 16 en 19 – de leesplannen van het NBG regelmatig. ‘Het levert boeiende gesprekken met de kinderen op.’

Blogserie Vrede op aarde

Naast het leesplan biedt de app Mijn Bijbel ook een blogserie met vijf afleveringen, vanaf komende zondag, de eerste advent. Ze gaan over de betekenis van advent in het onrustige jaar 2020. Tot schrijvers behoren Anne-Meta Kobes-Gerritsen, predikante uit Heerenveen die ook op YouTube actief is, de Vlaamse hoogleraar godsdienstpedagogiek Bert Roebben en de NBG-theologen Rieuwerd Buitenwerf en Anne-Mareike Schol-Wetter.

Kinderprogramma voor kerk én thuis

Voor kinderen van 4-11 jaar is er het Bijbel Basics-programma Dicht bij het Licht. Waarom noemt Jezus zichzelf het Licht voor de wereld? Met Dicht bij het licht kunnen kinderen ontdekken dat God, de schepper van het licht, in Jezus naar ons toekomt. Geniet van de filmpjes van de Zandtovenaar en laat je verrassen door het lied ‘Kijk maar naar mij’. Dit jaar is er in kerken minder mogelijk dan anders, daarom is het materiaal ook geschikt voor thuis. De filmpjes en het lied zijn gratis te downloaden via de site.

Wie tijdens advent iets voor vluchtelingengezinnen wil doen, kan het NBG-kerstproject steunen. Het gaat om Arabische Samenleesbijbels voor christelijke gezinnen in Syrië, Libanon en Irak.