Heb je de Alef van november gelezen? Hier vind je de oplossing van het doolhof, de bril en de oplossing voor ‘Is rood wel rood?’.

Aan de slag met de kleur rood (bladzijde 18-19)
Volg het rode touw

Heb je de puzzel opgelost?
Hier zie je of je het rode touw goed gevolgd hebt!
Credit: Liza-Beth Valkema

Aan de slag met de kleur rood (bladzijde 18-19)
Dubbel zien?!

Wil je aan de slag met de 3D-bril?
Hier vind je de bril!
Credit: Bart den Heeten

Aan de slag met de kleur rood (bladzijde 18-19)
Is rood wel rood?

De verschillende kleuren die je kunt zien, zie je doordat er ‘kegeltjes’ op het netvlies in je oog zitten. Die kegeltjes zijn allemaal gevoelig voor één kleur licht. Je hebt kegeltjes voor rood, groen en blauw licht. Met een combinatie van deze kegeltjes kun je alle kleuren zien!

Als je een tijdje heel ingespannen naar een vlak kijkt met één kleur (bijvoorbeeld rood), dan worden de kegeltjes van die kleur minder actief. Kijk je dan ineens naar een wit vlak, dan zijn de kegeltjes van rood nog steeds minder actief. Daardoor zie je de kleuren heel even anders dan anders.
Na een aantal seconden worden de kegeltjes van rood weer gewoon actief, en zie je de kleuren allemaal weer zoals je gewend bent.

Volgende keer in Alef

De volgende Alef verschijnt begin december.

In december komt alweer het laatste nummer van 2018! Dan is het ook al bijna Kerst, het feest van het licht! Daarom vind je in deze Alef een mooi kerstverhaal. Speel het kerstspel, of doe de quiz over licht. En ontmoet Johan uit Noorwegen! Er zit ook een speciale verrassing bij dit nummer: een adventskalender, zodat het elke dag een beetje lichter wordt.

Bekijk eerdere nummers van Alef