Nieuws

Algerije: kerken heropend, bijbeltekort blijft

Twee protestantse kerken die sinds november door de overheid gesloten waren, mochten hun deuren weer openen, meldde de Algerijnse krant El Watan afgelopen dinsdag. ‘We zijn blij dat dit gebeurt’, zegt Joyce van de Veen, hoofd Buitenland van het NBG. ‘Maar bijbels importeren blijft problematisch.’

De heropende kerken in Bouisseville en Oran waren enkele maanden eerder gesloten. Een derde kerk die ook gesloten was, blijft dicht. De kerk van Bouisseville werd verweten dat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan proselytisme (zendingswerk) door de Bijbel in verschillende talen te drukken. Ook een winkel waar een fotokopieerapparaat stond, werd om die reden gesloten. Bij de andere twee kerken was het argument om ze te sluiten dat ze geen toestemming van de overheid hadden.

Bekeringen

Begin april luidde algemeen secretaris Ali Khidri van het Algerijns Bijbelgenootschap de noodklok over de tegenwerking die christenen te verduren kregen van de overheid. Een maand eerder had de Protestantse Kerk in Algerije zijn bezorgdheid geuit. Officieel zijn er circa 40.000 protestanten en 100.000 katholieken in Algerije. Maar volgens een onderzoek van godsdienstwetenschappers gepubliceerd in het Interdisciplinary Journal of Research on Religion in 2015, zouden zo’n 380.000 Algerijnen zich tot het christendom bekeerd hebben.

Bijbelimportverbod

Druk vanwege negatieve publiciteit in de westerse media heeft volgens Joyce van de Veen vermoedelijk bijgedragen aan de heropening van de twee kerken. ‘Afgelopen week sprak ik zelf met Ali Khidri.  Hij gaf aan dat er een enorme vraag is naar bijbels in het Berbers, maar juist die mogen niet ingevoerd worden. Algerije is voor bijbels afhankelijk van import. Wij hopen dat de publiciteit ook helpt om de problemen van het Algerijns Bijbelgenootschap op te lossen.’

Het Algerijns Bijbelgenootschap probeert al meer dan een jaar toestemming te krijgen om bijbels in te voeren. Daarvoor werd weliswaar een vergunning gegeven, maar het Bijbelgenootschap weigerde die vanwege de strikte beperkingen en veel te kleine oplage. In eerdere jaren mochten allerlei soorten bijbels geïmporteerd worden, maar in de nu aangeboden vergunning werd het verboden om bijbels in te voeren in het Berbers.

Het artikel in El Watan is op de website van El Watan te vinden.