Nieuws

‘Ik doe mijn best en God doet de rest’

Nederland kent hem van The Voice of Holland of van zijn rol als Jezus in The Passion. Heeft die rol hem veranderd? En wat heeft hij met de Bijbel? In gesprek met zanger Dwight Dissels.

‘Nee, mijn leven staat niet op z’n kop’, lacht soulzanger Dwight. Maar hij heeft het wel drukker gekregen door The Passion. Hij trad afgelopen zomer bijvoorbeeld vijf avonden op samen met Guus Meeuwis. ‘Ik zing dan niet mee met liedjes als ‘Ik ben een kind van de duivel’, maar wel met het nummer Wees maar niet bang van Guus. Want dat zou Jezus ook kunnen zeggen.’

Donkere jaren

Dat Dwight ooit Jezus zou spelen was niet vanzelfsprekend. Hij is opgegroeid in een christelijk en muzikaal Surinaams gezin. Toen hij tien was, overleed zijn vader plotseling.

‘Mijn tienerjaren waren donker. Ik was boos op God, ik had een hoop vragen en was op zoek naar mezelf.’ Het keerpunt kwam op z’n 19e, toen hij gospelzanger Donnie McClurkin hoorde zingen Jesus, at the Mention of Your Name. ‘De strekking daarvan was, dat God van alles de reden en het doel kent. Op dat moment viel ik stil. Alles viel op z’n plek, ook de zwarte jaren.’

Voor Dwight als gelovige had de rol van Jezus een diepe lading en dat bleef niet onopgemerkt. ‘De meest bijzondere reactie kreeg ik van een vrouw in een hospice. Die was zo geraakt door mijn lied ‘Kan ik iets voor je doen?’ dat ik gebeld werd of ik dat voor haar persoonlijk wilde komen zingen. Toen ik dat gedaan had, zei ze: “Het is net alsof Jezus zelf naar mij toe is gekomen.” Ik gebruik mijn talent en daardoorheen werkt God. Zo simpel is het. Ik doe m’n best en God doet de rest.’

Veranderd

Sinds hij de rol van Jezus heeft gespeeld is Dwight zich meer bewust van wat er gebeurt in de omgang met mensen.

‘In die scène met de overspelige vrouw voelde ik letterlijk hoe zij door de mensen werd veroordeeld. Ik zag ze afdruipen toen ik zei: “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.” Ik ben blij dat ik dit verhaal heb verteld, met een effect dat ik niet had verwacht.’

Bijbel

Hoe kijkt Dwight naar de Bijbel? ‘God spreekt tot me door de Bijbel’, zegt Dwight. ‘Het laatste zetje om mee te doen met The Voice of Holland, bijvoorbeeld, kreeg ik door een bijbeltekst. Ik las in Jesaja 43 dat God iets nieuws doet. Toen had ik het lef om me ook echt op te geven.

‘In de Bijbel kun je ook zien hoe God door alle eeuwen heen gewerkt heeft. De Bijbel geeft mij rust en vrede. In de Bijbel gaat het voor mij in de kern om Jezus. En Jezus is – als ik probeer het onder woorden te brengen – mijn rolmodel, op hem zou ik willen lijken in denken, spreken en doen.

‘Ik zie ook dat jongeren niet meer vanzelfsprekend in de Bijbel lezen. We moeten de Bijbel relevant maken, met creatieve vormen – bijvoorbeeld met muziek en dans. Mijn droom is een gospelconcert over geloof, hoop en liefde in de Johan Cruijff Arena of in Carré. Onhaalbaar? Mwah. Niet the sky is the limit, maar God is the limit.’

Interview: Peter Siebe
© Foto: United Photos/Toussaint Kluiters

Bijbel in Gewone Taal: geef ‘m weg

‘Door de Bijbel verloor ik de hoop niet’, zegt Dwight Dissels voor in een nieuwe editie van de Bijbel in Gewone Taal – de duidelijkste bijbel van Nederland. Het is een heel geschikte bijbel om weg te geven. Verkrijgbaar per set van 5 voor € 25,- in vier kleuren in de NBG Bijbelwebshop.