Nieuws

‘De Samenleesbijbel is niet de zoveelste in het rijtje’

‘Het eerste wat ik dacht toen ik de Samenleesbijbel zag was “Alweer een nieuwe bijbel?” Onterecht, want deze bijbel is juist niet de zoveelste in het rijtje.’ Arie van der Veer (73), predikant en geliefd en bekend als EO-presentator van Nederland Zingt, over nieuwe Samenleesbijbel.

‘Mensen lezen zelf de Bijbel steeds minder vaak. Misschien één keer per week, ter inspiratie. Of als ze gericht iets willen opzoeken. Ook in de kerk nemen mensen de Bijbel niet meer mee, want de teksten worden ‘gebeamd’.

Dat was in mijn jonge jaren wel anders. Elke dag ging de Bijbel open. Ik weet bijbelverhalen zo in de Bijbel te vinden. En ik memoriseerde teksten. Hierdoor voel ik me vertrouwd met de Bijbel. In mijn preken en programma’s breng ik de Bijbel dichtbij. Ook zelf vind ik troost in de Bijbel – zeker nu mijn zoon Peter in juni onverwachts overleden is. Ik ervaar juist nu de kracht van mijn bijbelonderwijs van vroeger.’

‘We leven in een heel andere tijd – alles is vluchtiger, gezinsstructuren zijn veranderd en mensen lezen digitaal. We hoeven dus tegenwoordig niet bijbel te lezen zoals we dat vroeger deden. Maar wat ik wel belangrijk vind, is dat de Bijbel opengaat. Dat kinderen, en dus ook mijn kleinkinderen, de kracht en rijkdom ontdekken die in dit waardevolle boek schuilgaat.’

‘Ik zie dat ouders het lastig vinden met hun kinderen te praten over de Bijbel. De Samenleesbijbel creëert weer een mogelijkheid voor hen om dit wel te doen. Daarom is deze bijbel niet de zoveelste in het rijtje, maar een nieuwe kans om de Bijbel dicht bij hun kinderen te brengen. Nu of in de toekomst ontdekken ze de kracht die uitgaat van het Woord.’

‘De Samenleesbijbel helpt kinderen daarbij. De plaatjes, de liedjes, de vragen: het is een mooie bijbel. En wat ik er goed aan vind is dat het echt de hele Bijbel is, niet alleen een selectie bekende verhalen. Wij bepalen niet welke teksten kinderen wel of niet mogen lezen. Het is ook geen hervertelling, waardoor je bij de kern van de Bijbel blijft. De verschillende werkvormen brengen de verhalen dicht bij de leefwereld van kinderen. Liedjes kunnen kinderen bijvoorbeeld goed onthouden.’

Arie van der Veer is getrouwd met Ees en samen hebben ze vier kinderen. Hij is opa van zestien kleinkinderen. Tot 1 september 2008 was Van der Veer voorzitter van de Evangelische Omroep. Momenteel is hij, naast presentator, onder meer voorzitter van de Raad van Toezicht van de Viaa (Gereformeerde Hogeschool) in Zwolle en is hij nog altijd als predikant verbonden aan de Christelijke Gereformeerde Kerk van Zwolle.

Ontdek meer over de Samenleesbijbel