Nieuws

Luther en de Bijbel op grootste boekenmarkt van Europa

Op Europa’s grootste boekenmarkt is de Bijbel dit jaar weer volop aanwezig. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) en de Protestantse Kerk Deventer organiseren op zondag 6 augustus de manifestatie Boek der Boeken. Zo kunnen de ruim 130.000 bezoekers van de Deventer boekenmarkt de Bijbel ervaren.

De manifestatie Boek der Boeken start met een viering om 10.00 uur in de Grote- of Lebuinuskerk. In deze dienst is naast samenzang ook aandacht voor Maarten Luther, in het kader van 500 jaar reformatie. Dat Luther ook een bijbelvertaling heeft gemaakt, is minder bekend. Luther wilde de Bijbel voor het gewone volk toegankelijk maken. Zijn vertaling is nog steeds een inspiratiebron voor veel bijbellezers. Ook zal zangeres Lija Hirsch psalmen in het Hebreeuws zingen, begeleid door harp en viool.

Lutherbijbel

Na de viering zijn er in de kerk de hele dag door diverse activiteiten rondom de Bijbel. Oude en nieuwe boeken worden er verkocht.  Bezoekers kunnen de Lutherbijbel van Adolph Visscher bekijken, afkomstig uit de bibliotheek van het NBG. Het Bijbelgenootschap deelt gratis exemplaren uit van het Marcus-evangelie in gewone taal. ’s Middags zal Kirstin Gramlich het grote Holtgräve-orgel bespelen. Voor kinderen is er een creatieve knutselhoek, waar ze met Hebreeuwse letters aan de slag kunnen gaan. Ook kan de toren beklommen worden. Naast een hapje en een drankje is ook het unieke Playmobil-poppetje Maarten Luther (zie foto) in de kerk verkrijgbaar.

Bekijk het volledige programma van de manifestatie Boek der Boeken.