Blog

BUITENLAND PROJECT | Ontmoeting met een kapster

Opvallende torens, een aangelegd eiland dat lijkt op een palmboom en dames met extravagante juwelen. Ik kijk mijn ogen uit; het succesverhaal van de Golfstaten lijkt geen grenzen te kennen.

Ik ben namens het Nederlands Bijbelgenootschap op bezoek in de Golfstaten, waar we het project ‘Bijbels voor de Golfstaten’ hebben opgezet. Dankzij de steun van onze donateurs kunnen we dit jaar 3.000 arbeidsmigranten via hun kerken een eigen bijbel geven.

Samen met mijn collega Hrayr Jebejian, de directeur van het Bijbelgenootschap van de Golfstaten, rijden we een rondje door het stadscentrum voordat we enkele kerken bezoeken waar het Bijbelgenootschap mee samenwerkt. Vanavond staat een huisgemeente op het programma; een groep expats uit Sri Lanka. Ik ben benieuwd of ik ook iets merk van deze luxe in de kerken.

We rijden al pratend een slecht verlichte buitenwijk binnen. De kerkdienst in een schoon appartement is al begonnen. Wij nemen plaats op eenvoudige plastic stoelen. Van luxe is hier geen sprake. Naast mij markeert een mooie vrouw bijbelteksten uit de preek. Na afloop maak ik kennis met haar. Haar naam is Priyanka, 45 jaar. Ze woont hier al tien jaar met haar man en twee kinderen. Ze is kapster en opgegroeid in Sri Lanka. Daar was ze Boeddhist. Na een jaar in de Golf gaat ze echter naar huis.

Haar moeder blijkt dan naar een nieuwe kerk te gaan en ze besluit haar te vergezellen. De gebeden en wonderen raken Priyanka diep. Terug in de Golf sluit ze zich aan bij de huiskerk en laat zich dopen. Haar echtgenoot is daar niet zo happy mee. Een tijd lang doet ze dan maar alsof ze naar vrienden of uit winkelen gaat. Met haar leugens kan ze uiteindelijk toch niet verder leven en ze besluit eerlijk te zijn naar hem. ‘Bijzonder genoeg heeft mijn man het geaccepteerd. Ik weet dat hij ook christen is geworden. Maar in onze cultuur is het een groot iets om dat te delen.’

Haar eerste Bijbel heeft Priyanka van haar moeder in Sri Lanka gekregen. Ze leest iedere dag twee pagina’s en markeert veel teksten. Wat ben ik blij dat ik haar op deze avond verder mag bemoedigen en ik geef haar de brochure ‘Hope’ en we nemen afscheid. Dankbaar dat ik iets in handen heb om haar echt mee te bemoedigen!

Lees hier alles over het NBG-project 3.000 bijbels voor de Golfstaten

Joyce van de Veen is hoofd buitenlandwerk.