Tsjernobyl: we kennen het vooral van de kernramp in 1986. Het Nederlands Bijbelgenootschap verspreidt – met uw hulp – bijbels in dit gebied, om mensen steun en nieuwe hoop te bieden.

In de nacht van 25 op 26 april 1986 ontplofte er een kernreactor in Tsjernobyl. Negen ton radioactief materiaal werd de lucht in geblazen, dat is ruim negentig keer zoveel als bij de atoombom op Hiroshima. Inmiddels zijn we dertig jaar verder. Een groot gebied op de grens van Wit-Rusland en Oekraïne is nog altijd ontoegankelijk. De mensen die nog aan de rand het gebied wonen, hebben het zwaar. Vaak zijn ze ziek, werkloos en arm. Spirituele steun is hard nodig.

Terug naar Tsjernobyl

Toch komen er langzamerhand ook weer mensen terug naar het gebied. Zo ook priester Alexander Makhnach en zijn gezin. Zij wonen in Naroulia, aan de rand van het afgesloten gebied. Alexander wil met zijn geloof hoop brengen op een plek waar mensen het zo hard nodig hebben. Daarvoor heeft hij bijbels nodig. Ook Roman, voorganger van een evangelische gemeente in Chojniki, wil mensen in de omgeving van Tsjernobyl nieuwe hoop geven. De bijbels die hij uitdeelt in weeshuizen worden met open armen ontvangen.

Het NBG verspreidt bijbels in Tsjernobyl

Het NBG verspreidt, in samenwerking met het Wit-Russisch Bijbelgenootschap, (kinder)bijbels in de omgeving van Tsjernobyl. Gezamenlijk leveren we bijbels aan elfhonderd kerken, gemeenten en instellingen – zoals weeshuizen, ziekenhuizen en afkickcentra. Maar de behoefte aan bijbels is op dit moment zo groot, dat we de vraag nauwelijks aan kunnen. Elk jaar komen er maar liefst honderd nieuwe aanvragers bij. Met uw hulp kunnen we als bijbelgenootschappen meer mensen steun en hoop bieden met een bijbel.

5 bijbels voor € 30,-

Een bijbel is voor de mensen in de omgeving van Tsjernobyl onbetaalbaar: de kosten zijn zo’n 10% van een modaal inkomen. Dat zou in ons land neerkomen op € 200,- per bijbel. Voor elke € 6,- die u geeft, geeft u een bijbel. Voor € 30,- geeft u maar liefst 5 bijbels. Een kleine gift van u is van enorme waarde voor mensen als Alexander en Roman.