Nieuws

Robert: ‘De Bijbel in Gewone Taal is vaak net wat begrijpelijker’

Student Robert van Haaren (20) is voorzitter van Alpha – Students in Wageningen en leidt daar ook de Alpha-cursus. Hij kreeg van het NBG 75 exemplaren van het Nieuwe Testament in gewone taal voor zijn cursus.

Robert studeert Internationaal Land en Waterbeheer aan de Wageningen Universiteit. Een opleiding met relatief veel christenen, omdat de opleiding zich voornamelijk richt op ontwikkelingswerk. “Maar voor sommige vakken moet je ook sterk in je schoenen staan”, vertelt Robert. Bijvoorbeeld bij het vak Ecologie, “een biologisch vak waarbij je als christen best wat tegengas krijgt vanuit de universiteit.”

Maar veel doet het hem dat niet. “Ik weet wel beter”, lacht Robert, die al van jongs af aan met het geloof is opgegroeid. Op zijn zeventiende maakte hij bewust de keuze voor God. “Ik heb me laten dopen, omdat ik de rest van mijn leven bij Hem wil horen.” Met God is het leven makkelijker geworden, vindt hij. “Ik weet nu dat ik er niet alleen voor sta.”

Impact

Toen hij het jaar erna ging studeren, kwam Alpha – Students al snel op zijn pad. Het eerste jaar werd hij er kringleider, het tweede jaar ook voorzitter. “Dit jaar ben ik opnieuw voorzitter”, zegt Robert enthousiast. De afgelopen jaren hij met eigen ogen gezien wat voor impact de cursus op de deelnemers heeft. Ook dit seizoen. “Eén van de cursisten is een moslimmeisje. Toen ze de eerste avond langskwam, merkte ik meteen dat ze nieuwsgierig was naar de Bijbel. Op de derde avond vertelde ze dat ze tot geloof is gekomen.”

Ieder seizoen zijn er ongeveer vijftien deelnemers. “We komen negen avonden bij elkaar om samen te eten, te luisteren, te lezen en te praten. Daarnaast gaan we nog een weekend weg.” Al jaren lezen de jongeren uit de Herziene Statenvertaling, maar sinds dit jaar maken ze ook gebruik van de Bijbel in Gewone Taal. “Zelf hadden we niet zoveel budget, maar dankzij het Nederlands Bijbelgenootschap zijn we aan 75 exemplaren gekomen. Dat is heel fijn, want deze vertaling is vaak net wat begrijpelijker voor iemand die nog nooit uit de Bijbel heeft gelezen.”

Cafeetje

Iedere avond wordt afgesloten met een borrel. Die is volgens Robert minstens zo belangrijk, omdat een lastige vraag een-op-een net wat makkelijker gesteld wordt, ziet hij. “Laatst was er een deelnemer die vroeg: ‘Stel je zou alle verschillende geloven vergelijken met cafeetjes. Welk café moet je dan kiezen?’” Robert lacht even. “Ik heb toen maar geantwoord dat je bij alle cafeetjes voor je biertje zult moeten betalen, maar dat je ‘m bij het christelijke café gratis krijgt.” Hij is even stil en zegt dan: “Mijn hart ligt echt bij dit werk. Als ik zie wat zo’n cursus met mensen doet, maakt dat mijn eigen geloofsleven ook sterker.”