Nieuws

Met Bijbel, kunst en kinderen toeleven naar Kerst

Voor wie met Bijbel en kunst naar Kerst wil toeleven, is er vanaf 1 december het Adventsleesplan ‘Een nieuw begin’. Dit digitale leesplan van het Nederlands Bijbelgenootschap bevat elke dag een bijbelgedeelte, een pakkend citaat van een bekende schrijver en een illustratie van een Vlaams kunstwerk. Voor kinderen is er een speciale kalender.

De 16.000 papieren Adventskalenders – met dezelfde inhoud als het digitale leesplan – waren binnen drie weken op. Met Advent vorig jaar verspreidde het NBG 10.000 kunstkalenders en deden zo’n 4.000 mensen digitaal mee. ‘De combinatie Bijbel, kunst en Kerst spreekt mensen blijkbaar aan. En de mensen weten ons materiaal steeds beter te vinden’, zegt bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol-Wetter, een van de samenstellers van het leesplan. ‘Met dit leesplan kun je Advent oefenen. Gaandeweg kan het je hoop en verlangen wakker maken naar bijvoorbeeld een nieuw begin.’ Het leesplan is beschikbaar via de app Mijn Bijbel.

Volg de ster

Voor gezinnen is er een andere Adventskalender, met verhalen en opdrachten rond het thema Volg de ster. Die sluit aan bij het gelijknamige Bijbel Basics-kerstproject voor de kindernevendienst. In dat project gaan de kinderen met de wijzen uit het oosten op zoek naar de pasgeboren koning.

‘Het verhaal over de geboorte van Jezus kennen de meeste kinderen wel. Toch valt er altijd iets nieuws te ontdekken over de betekenis ervan’, zegt Anne-Mareike. ‘Zelfs de kale lijst met namen uit Matteüs 1 kan een routekaart zijn voor zo’n ontdekkingstocht. Ik hoop dat de kinderen daar iedere Adventszondag plezier aan zullen beleven.’

Voor gebruik in de kerk zijn er een sterrenslinger, een filmpje en een kinderlied. Het programma voor Volg de ster is gratis te downloaden via debijbel.nl/bijbelbasics; de sterrenslinger en de Adventkalender zijn te bestellen via de NBG-webshop.