Nieuws


Winnend wonderverhaal verwijst naar Marcus 5

Bep van Muilekom schreef de winnende radiocolumn over wonderen. Dat maakte juryvoorzitter Wilfred Kemp bekend tijdens een live-uitzending van het KRO-NCRV radioprogramma Zin in Weekend.

De wedstrijd was een initiatief van KRO-NCRV, Museum Catharijneconvent en het Nederlands Bijbelgenootschap.

De opdracht was: Schrijf een persoonlijk getinte miniatuur over een bijbels wonderverhaal of over een wonder dat je in je persoonlijk leven hebt meegemaakt. De winnende column, ‘De vrouw uit Gerasa’, gaat over een ingrijpende verandering in haar leven. Een kernzin is: ‘Het was de liefde die mij zag’. Van Muilekom beschrijft deze transformatie aan de hand van de genezing door Jezus van een bezetene in het land van de Gerasenen (Marcus 5:1-20). Van Muilekom is literatuurwetenschapper en werkzaam in de boekhandel. Daarnaast schreef ze drie boeken en publiceert ze in bladen als Volzin, De Kovel en Speling.

Eigen opstanding

De jury schrijft over haar column: ‘Voor Bep van Muilekom is het wonder van Gerasa een metafoor voor haar eigen opstanding. Daarmee raakt zij de kern waar bijbelse wonderen over gaan. Over mensen die geen uitzicht meer zien, buiten spel zijn gezet. En als die mensen door de liefde weer  in hun kracht komen, weer toekomst zien, dan is dat een wonder. Met stilistische schoonheid is dit in de column De vrouw uit Gerasa verwoord.’

De jury bestond naast de voorzitter, KRO-NCRV-presentator Wilfred Kemp, uit NBG-voorzitter Karin van den Broeke, conservator Rianneke van der Houwen van de tentoonstelling Allemaal wonderen, cabaretier Patrick Nederkoorn en Laetitia van der Lans, hoofd levensbeschouwing KRO-NCRV.

Aanleiding tot de schrijfwedstrijd was de lopende tentoonstelling Allemaal wonderen in Museum Catharijneconvent.

» Lees de colmn ‘De vrouw uit Gerasa’ op debijbel.nl