Hoofdinhoud

210 jaar Bijbelgenootschap

“Geschiedenis – dat is toch allang voorbij,” zei een keertje iemand tegen mij. Heeft het eigenlijk wel zin om stil te staan bij 210 jaar Bijbelgenootschap in Nederland en Vlaanderen? Ik denk het wel, want geschiedenis is óók de verzameling gebeurtenissen en toevalligheden die het nu gevormd hebben.

Ik zat te denken wanneer ik zelf voor het eerst iets van het NBG gemerkt heb. Het moet zo’n 45 jaar geleden geweest zijn, op de kindernevendienst. Voor het eerst zag ik een Bijbeltekening van Kees de Kort. En het duurde niet lang voordat ik van school een NBG-51 Bijbel kreeg, zo’n versie met een bruine plastic kaft. Thuis lazen mijn ouders met veel plezier uit Groot Nieuws Bijbel – een prachtig innovatief project van het NBG uit de jaren zeventig en tachtig.  

Als ik al deze dingen wegdenk uit mijn leven, dan zou het er anders uitgezien hebben. We zeggen als NBG regelmatig: de Bijbel verandert je leven. Dat kan gaan om een heel grote verandering, maar ook om een geleidelijke, zoals bij mij. En vandaag, op onze NBG-verjaardag, permitteer ik me om erbij te zeggen: het NBG is er om te helpen faciliteren dat de Bijbel mensen raakt en verandert. Dat is wat ook de enthousiastelingen die gestart zijn met de Bijbelgenootschap-beweging motiveerde. 

In 1804 was het ds. Thomas Charles die The British and Foreign Bible Society oprichtte – omdat hij had gezien hoe belangrijk maar ook onbereikbaar de Bijbel was voor een jonge vrouw, Mary Jones. Zij had zes jaar moeten sparen voor een Bijbel, en toen ze voldoende geld had, nog eens 42 kilometer moeten lopen om de Bijbel te kunnen kopen. Op 29 juni 1814 werd met hulp uit Engeland het Nederlands Bijbelgenootschap opgericht. Vanaf het allereerste begin was het NBG een vereniging (‘genootschap’) die alleen kon functioneren dankzij de steun van leden en donateurs. En dat is zo tot op de dag van vandaag. We zijn er heel blij mee dat anno 2024 meer dan 100.000 mensen ons werk financieel ondersteunen! 

In de eerste periode van het NBG stond de bereikbaarheid van de Bijbel centraal. Goedkope edities van de Statenvertaling werden gemaakt, overal ontstonden Bijbeldepots. Maar op een gegeven moment werd duidelijk dat de 17e eeuwse taal niet voor iedereen meer begrijpelijk was, en de Bijbel opnieuw vertaald moest worden. Het leidde tot prachtige vertalingen als de NBG51, de BGT en de NBV21. Tegenwoordig zien we dat veel mensen hulp zoeken bij het gebruik van de Bijbel. En dat geldt des te meer voor kinderen en jongeren. Daarom geven we tegenwoordig veel aandacht aan projecten als de Samenleesbijbel, Bijbel Basics en natuurlijk het digitaal Bijbellezen. 

Tegelijk realiseer ik me heel goed dat ook Mary Jones nog steeds bestaat. Als Bijbelgenootschappen ontmoeten we haar in de binnenlanden van Angola en Suriname, in een werkkamp in Dubai, of wanneer ze als dakloze een huiskamer van het Leger des Heils bezoekt. Ze wil graag de Bijbel lezen, maar er is nog geen vertaling in haar eigen taal, of het is onmogelijk voor haar om er eentje te kopen. Soms kan ze niet lezen en schrijven, en is er een audiobijbel nodig. Met eigen ogen hebben we in Angola een zondagsschoolbijeenkomst gezien met 700 kinderen – en één lelijke, kapotte kinderbijbel van minstens 50 jaar oud. 

We mogen als NBG dan al 210 jaar oud zijn, ons werk is nog lang niet af. Dit jaar was ik in Brazilië, bij een kinderproject van het Bijbelgenootschap daar. Kinderen uit een heel arme wijk worden na schooltijd opgevangen door de kerk, ze krijgen te eten én ze krijgen de verhalen uit de Bijbel te horen. Je ziet daar wat de Bijbel doet, zowel in het leven van de mensen die hun tijd en energie geven om de kinderen te ontvangen, als in het leven van de kinderen. De Bijbel geeft hoop, nieuw perspectief en waardigheid.  Een klein mannetje mocht mij het Bijbeltasje van het Bijbelgenootschap aanbieden. Samen gingen we op de foto, en ineens voelde ik zijn hand op mijn schouder. Nationaliteit, leeftijd, sociale verschillen… allemaal vielen ze even weg in dat mooie moment. Dat is waar we het allemaal voor doen, al 210 jaar: de impact die de Bijbel heeft op het leven van mensen.  

Rieuwerd Buitenwerf, directeur Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap 

Blogs

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!