Privacy

Privacyverklaring Nederlands Bijbelgenootschap

  1. Over deze privacyverklaring

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) verwerkt persoonsgegevens en gebruikt cookies. In deze privacyverklaring  kunt u lezen voor welke doeleinden uw persoonsgegevens verwerkt worden en hoe u uw privacyrechten kunt uitoefenen. De privacyverklaring geeft per onderwerp de meest relevante informatie.

Deze privacyverklaring is van toepassing op alle activiteiten van het NBG, inclusief de websites en apps. In Vlaanderen is het NBG actief onder de naam Vlaams Bijbelgenootschap (VBG).

Het NBG gaat zorgvuldig om met uw persoonsgegevens en handelt conform de wet, waaronder de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Door persoonsgegevens te verstrekken aan het NBG en/of gebruik te maken van een website of app van het NBG, gaat u akkoord met de bepalingen in deze verklaring.

Het NBG heeft het recht deze verklaring op elk gewenst tijdstip te wijzigen. De gewijzigde privacyverklaring wordt van kracht vanaf het moment dat deze is gepubliceerd op www.bijbelgenootschap.nl/privacy. Het is de verantwoordelijkheid van gebruikers om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen. We raden u daarom aan regelmatig na te gaan of er aanpassingen zijn.

Een papieren versie van deze verklaring kunt u opvragen bij het Klantencontactcentrum van het NBG, telefoon (023) 514 61 46 of e-mail: info@bijbelgenootschap.nl.

  1. Het NBG als verantwoordelijke

Het NBG is verwerkingsverantwoordelijke in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Het NBG vindt het van essentieel belang dat de persoonlijke gegevens van zijn relaties zoals klanten, leden, donateurs en websitebezoekers met de grootst mogelijke zorgvuldigheid worden behandeld en beveiligd.

We vinden het ook belangrijk om open zijn over de wijze waarop uw gegevens door ons worden verwerkt. In deze verklaring lichten we dit graag toe. Voorop staat dat wij ons houden aan de eisen van de Wbp en AVG. Zo kunt u uw persoonlijke gegevens die bij ons geregistreerd staan altijd opvragen of wijzigen.

  1. Gegevensverwerking

Het NBG verzamelt en verwerkt persoonsgegevens voor duidelijke en vooraf bepaalde doeleinden, waaronder:

  • het aangaan en uitvoeren van (leden-, donateurs-, en overige) overeenkomsten;
  • het voeren van een leden- en donateursadministratie;
  • het aanbieden van diensten, het sturen van een nieuwsbrief, promotie- en marketingdoeleinden;
  • het bevragen van leden, donateurs, klanten en gebruikers en het doen van onderzoek;
  • het registreren van uw instellingen en voorkeuren ten aanzien van het gebruik van de websites;
  • het uitgeven en verkopen van bijbels en bijbelgerelateerde materialen;
  • de werking van onze websites en apps;
  • het eventueel opnemen van telefoongesprekken voor trainingsdoeleinden;
  • het aangaan van samenwerking met derde partijen;
  • het uitoefenen van onze bedrijfsvoering;
  • het voldoen aan een wettelijke verplichting;
  • archiefdoeleinden, waarbij gegevens slechts worden gebruikt bij juridische procedures of voor historische, statistische of wetenschappelijke doeleinden.

Het NBG verwerkt persoonsgegevens onder andere via het Klantencontactcentrum en de websites. Dit gebeurt op basis van toestemming, het uitvoeren van een overeenkomst, het voldoen aan wettelijke verplichtingen of vanwege een gerechtvaardigd belang van het NBG, zoals marketing. Buiten bovengenoemde verwerkingsdoeleinden, verwerkt het NBG uw persoonsgegevens alleen met uw voorafgaande toestemming.

  1. Gegevensverzameling

Het NBG verzamelt persoonsgegevens via websites en apps. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u zich online aanmeldt voor e-mailnieuwsbrieven, zich online aanmeldt als (structureel) donateur of lid, deelneemt aan een online-actie, of een gebruikersaccount aanmaakt voor een NBG-website of -app. Het NBG verzamelt ook persoonsgegevens via (wervings)kaartjes, een aanmeldformulier via een vrijwilliger, een telefoongesprek en/of op andere manieren.

Het NBG verzamelt verschillende categorieën persoonsgegevens en daarmee vergelijkbare gegevens:

  • naam, adres, woonplaats;
  • bankrekeningnummer(s) (IBAN);
  • telefoonnummer(s);
  • geboortedatum;
  • geslacht;
  • e-mailadres(sen);
  • geef- en betaalhistorie;
  • abonnementen;
  • aangekochte producten en verstrekte diensten;
  • wachtwoorden;
  • interactiegegevens (bijvoorbeeld over uw gebruik van een NBG-website of -app of over een telefoongesprek dat u met ons hebt gevoerd).

Het NBG verzamelt (persoons)gegevens rechtstreeks bij leden, donateurs en klanten. In bepaalde gevallen ontvangt het NBG ook persoonsgegevens via derden voor zover dat in overeenstemming is met de wet.

  1. Bescherming van uw gegevens

Het NBG doet er alles aan om uw persoonsgegevens te beschermen. Hieronder is opgenomen welke maatregelen we hebben getroffen.

Organisatorische en technische maatregelen
Het NBG draagt zorg voor een passende organisatorische en technische beveiliging van de systemen waarin persoonsgegevens worden opgeslagen. We zorgen ervoor dat persoonsgegevens alleen toegankelijk zijn voor personen die daar vanuit hun functie toe bevoegd zijn en dat we de persoonsgegevens alleen gebruiken voor de doeleinden waarvoor ze zijn verkregen en daarmee verenigbare doeleinden.
Als u online gegevens aan ons doorgeeft, gebeurt dit altijd via een beveiligde verbinding. Van (pogingen tot) misbruik doen wij altijd aangifte.

Overeenkomsten met dienstverleners
In opdracht van het NBG kunnen zakelijke dienstverleners ter uitvoering van een overeenkomst bepaalde onderdelen van de dienstverlening verzorgen. Het NBG maakt afspraken met deze verwerkers om vertrouwelijke en zorgvuldige omgang met persoonsgegevens te waarborgen. Deze afspraken worden contractueel vastgelegd in zogeheten ‘verwerkersovereenkomsten’.

Gegevensdeling met derden
Het NBG verkoopt, verhuurt  of verstrekt uw persoonsgegevens niet aan derden. Het NBG verstrekt persoonsgegevens alleen aan handhavende autoriteiten of fraudebestrijdende organisaties wanneer dat noodzakelijk is om te voldoen aan een wettelijke verplichting.

Bewaartermijnen
Het NBG heeft bewaartermijnen vastgesteld voor het bewaren van persoonsgegevens. Deze zijn in overeenstemming met de Wbp en AVG. Het NBG streeft ernaar persoonsgegevens niet langer te bewaren dan noodzakelijk is om de doelen te bereiken waarvoor de gegevens verzameld zijn. Zo worden bij de werving en selectie van sollicitanten de gegevens, tenzij anders onderling overeengekomen, na afwijzing verwijderd.

Keurmerken
Het NBG heeft het CBF-keur voor goede doelen (www.cbf.nl) en de ANBI-status (www.anbi.nl) en werkt alleen met partijen die Postfilter (www.postfilter.nl) en het Bel-me-niet Register (www.bel-me-niet.nl) in acht nemen. Conform de bepalingen van het CBF registreert het NBG klachten van leden, donateurs en andere relaties. Deze klachten worden periodiek geanalyseerd; de uitkomsten worden gebruikt om de dienstverlening te verbeteren.

  1. Uw gegevens inzien, corrigeren of verwijderen

U heeft het recht om uw gegevens in te zien, te laten corrigeren of te laten verwijderen door het NBG. U kunt hiervoor een verzoek indienen. Geeft u daarbij duidelijk aan dat het gaat om een inzage- of correctieverzoek op grond van de AVG.

U kunt ook verzoeken uw gegevens te laten verwijderen. Omdat het NBG aan haar wettelijke verplichtingen moet voldoen, zoals de wettelijke bewaartermijnen, kan niet ieder verzoek zonder meer worden ingewilligd.

Voor het behandelen van een verzoek, volgen we een vaste procedure. Houdt u er rekening mee dat het verstrekken van een kopie van een legitimatiebewijs nodig kan zijn om uw identiteit te controleren. Het is van belang dat u, indien u een kopie van uw legitimatiebewijs verstrekt, het BSN, document identificatienummer en de Machine-Readable Zone (MRZ) onleesbaar gemaakt hebt.

Voor vragen of het indienen van een verzoek kunt u contact met ons opnemen per e-mail via info@bijbelgenootschap.nl of per post via Nederlands Bijbelgenootschap, Postbus 620, 2003 RP HAARLEM.

Mocht u wensen hebben over de wijze of frequentie waarmee we u benaderen, dan kunt u contact opnemen met het Klantencontactcentrum, telefoon (023) 514 61 46 of e-mail: info@bijbelgenootschap.nl. Sommige gegevens kunt u ook via NBG-websites wijzigen.

U heeft tevens het recht om een klacht in te dienen over het gebruik van uw gegevens bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

  1. E-mailnieuwsbrieven

Het NBG biedt diverse e-mailnieuwsbrieven waarmee donateurs, leden, vrijwilligers en andere relaties geïnformeerd worden over onze organisatie of specifieke diensten en producten die het NBG biedt. Uw e-mailadres wordt alleen met uw expliciete toestemming toegevoegd aan een nieuwsbrieflijst. Iedere e-mailnieuwsbrief bevat een link waarmee u zich kunt afmelden voor de desbetreffende e-mailnieuwsbrief. De e-maillijsten van het NBG worden niet aan derden verstrekt.

  1. Dataopslag

Het NBG streeft ernaar persoonsgegevens binnen de Europese Unie op te slaan. In gevallen waarin opslag en/of verwerking buiten de Europese Unie plaatsvindt, neemt het NBG maatregelen om te waarborgen dat deze gegevens met passende zorgvuldigheid behandeld worden.

  1. Clickgedrag

Op onze websites worden algemene bezoekgegevens bijgehouden, zoals de meest gevraagde pagina’s. Het doel van deze algemene bezoekgegevens is om de inrichting van de website voor u te optimaliseren. Via internet worden alleen persoonlijke gegevens van u opgenomen als u daar expliciet opdracht toe geeft zoals bij het aanvragen van informatie.

  1. Gebruiksgegevens, cookies en dergelijke

Als u een website of app gebruikt, kan er informatie worden bijgehouden over het gebruik. Hiervoor bestaan verschillende technieken, waaronder het gebruik van cookies.

Een cookie is een informatiebestandje dat op uw apparaat wordt opgeslagen bij het gebruik van een website of app, en dat later ook weer uitgelezen kan worden.

Het NBG gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken met name voor de volgende doeleinden:

  • Verkeersgegevens verzamelen, en daardoor inzicht verkrijgen in hoe onze websites en apps gebruikt worden;
  • De gebruikerservaring verbeteren.

Voor het verzamelen van verkeersgegevens maakt het NBG onder meer gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service van Google die onder meer gebruikmaakt van cookies. Meer informatie over de manier waarop Google Analytics gegevens verzamelt en verwerkt, is te vinden op https://www.google.com/intl/nl/policies/privacy/partners/

Het NBG streeft naar terughoudendheid in het delen van gegevens met Google via Google Analytics. Dit doen wij bijvoorbeeld door doorgaans IP-adressen alleen in onvolledige vorm door Google te laten opslaan, en geen gegevens te delen voor andere doeleinden van Google.

Websites kunnen onderdelen van derde partijen bevatten, bijvoorbeeld voor het afspelen van een video of voor het verbeteren van de snelheid van de site. Bij het laden van deze onderdelen is het mogelijk dat er door derde partijen technieken worden gebruikt (bijvoorbeeld via cookies) waarmee u geïdentificeerd en over meerdere websites gevolgd kunt worden. Dit kan van uw invloed zijn op uw privacy. Hoewel het NBG streeft naar terughoudendheid in het gebruik van zulke website-onderdelen, worden ze op sommige NBG-websites wel gebruikt.

Meer informatie over het gebruik van cookies door of via NBG-websites, en over wat u in dat verband kunt doen om uw privacy te bevorderen, is te vinden op https://www.bijbelgenootschap.nl/cookies

  1. Privacybeleid van derden

In websites, apps en social media van het NBG kunnen links voorkomen naar andere, niet bij het NBG behorende websites. Het NBG kan geen verantwoordelijkheid dragen met betrekking tot de wijze waarop deze partijen omgaan met persoonsgegevens. Wij adviseren u daarom altijd om u op de hoogte te stellen van het privacybeleid van deze partijen of om contact met hen op te nemen voor een nadere toelichting op hun beleid rond het gebruik van persoonsgegevens.

  1. Vragen

Hebt u naar aanleiding van deze verklaring vragen of opmerkingen over onze privacyverklaring? Neemt u dan gerust contact op met het Klantencontactcentrum, telefoon (023) 514 61 46 of e-mail: info@bijbelgenootschap.nl.

Privacyverklaring en cookiereglement Nederlands Bijbelgenootschap
Versie: 24 mei 2018