Kerst in de klas

Beleef het kerstverhaal samen.

Nieuw: Kerst in de klas!

Maak kennis met ‘Kerst in de klas’; een gratis, toegankelijk en interactief kerstprogramma. Dit project brengt Kerst tot leven en laat leerlingen zelf de waarde van het kerstverhaal ontdekken. Lees samen het eigentijdse verhaal ‘Winterstop’ en laat de kinderen zelf aan de slag gaan de interactieve werkvormen rond Kerst. Voor ieder kind is er een eigen werkboekje met spelletjes, puzzels en weetjes over kersttradities en het Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus. Kerst in de klas is geschikt voor elke school die aandacht wil geven aan het kerstverhaal in groep 5 en 6.

Het project bevat:

 • Hand-out introductieles met instructies en ideeën
 • Werkblad voor de introductieles
 • Lees/doeboekje voor elke leerling (‘Winterstop’)

‘De mix tussen uitleg, verwerking en een mooi verhaal werkt goed en zet kinderen aan het denken.

‘Ze luisterden aandachtig naar het verhaal en deden actief mee met de domino. De boekjes werden daarna goed gebruikt met de opdrachten die erin stonden.

Er is heel vaak gevraagd wanneer het boekje nu eindelijk mee naar huis mocht, omdat ze thuis het boekje wilden laten zien.

Doeboekje ‘Winterstop’

Het boekje ‘Winterstop’ is een zogenaamd omkeerboekje. Vanaf de ene kant duik je met kinderen in het eigentijdse kerstverhaal, geschreven door Corien Oranje. In deze raamvertelling volg je Sven en Amir, die onderweg vanaf het voetbalveld in een kerk belanden en daar op originele wijze het Bijbelse kerstverhaal meekrijgen.

De andere kant is een doeboekje en bevat allerlei puzzels, weetjes, creatieve opdrachten en spelvormen. Kinderen ontdekken zo op een speelse manier het kerstverhaal, passend bij hun leervoorkeur.

Inkijkexemplaar doeboekje Winterstop

Vraag de boekjes en het online lesmateriaal gratis aan en beleef samen met de kinderen Kerst in de klas. 

(het materiaal wordt begin november geleverd) 

Veelgestelde vragen over Kerst in de klas

 • Geldt er een maximum aantal per school?

  Nee, we gaan ervan uit dat leerkrachten niet meer boekjes aanvragen dan ze nodig hebben voor de kinderen in groep 5/6.

 • Is het boek echt geschikt voor niet-christelijke scholen/leerlingen?

  Ja, dat hebben we onderzocht d.m.v een pilot. Ook de niet-christelijke leerkrachten en leerlingen waren enthousiast: het is een heel laagdrempelige kennismaking met het kerstverhaal, waarbij christelijke en niet-christelijke kinderen op een ongedwongen manier met elkaar in gesprek kunnen gaan.

 • Voor wie is Kerst in de klas?

  Kerst in de klas is geschikt voor elke school die aandacht wil geven aan het kerstverhaal in groep 5 en 6. Het materiaal is ontwikkeld vanuit de visie op kindertheologie waarbij centraal staat dat kinderen zelf op onderzoek gaan. Via open vragen en onderlinge gesprekken ontdekken ze zelf wat een verhaal te zeggen heeft. Hierdoor is het materiaal geschikt voor kinderen met verschillende achtergronden.

 • Waarom Kerst in de klas?

  Steeds meer kinderen groeien op zonder kennis van de Bijbelverhalen. Als NBG geloven we dat de Bijbel mensen veranderd en een waardevolle bron is voor je leven. Daarom willen we ieder kind de kans geven om zelf de Bijbel te ontdekken en te horen over Gods boodschap van liefde. Ontdek hier nog meer over Bijbellezen met kinderen.