Kinderen aan de slag met Bijbel Basics - Ruben Timman

Bijbel Basics

De Bijbel in 200 essentiële verhalen. Dat beloven we met Bijbel Basics, de kindernevendienstmethode van het NBG.

Zowel de Bijbel als het kind staan centraal

Bijbel Basics begon in 2018 als methode voor de de kindernevendienst. Met Bijbel Basics staat zowel de Bijbel als het kind centraal. In de methode worden alle soorten Bijbelboeken gebruikt, ook als ze voor kinderen wat onbekender of moeilijker zijn, zoals Spreuken en Openbaring.

In totaal zijn er 217 afleveringen die kinderen van 4-12 jaar kennis laten maken met de essentiële Bijbelverhalen en andere teksten.

Kinderen aan de slag met Bijbel Basics

Met Bijbel Basics zijn we veel persoonlijker bezig dan hiervoor!

Gretel ter Weel – kindernevendienstleiding PKN Apeldoorn
Een afbeelding uit de methode Bijbel Basics.

Kindernevendienst die past bij ieder kind

In de onderbouw worden de verhalen naverteld door bekende schrijvers zoals Corien Oranje. In de bovenbouw lezen de kinderen de verhalen zelf uit de Bijbel in Gewone Taal. Zo krijgen ze een brede basiskennis van de Bijbel.

Bij elk verhaal horen gevarieerde verwerkingsvormen en gespreksvragen. Dankzij inzichten uit kindertheologie, pedagogiek en didactiek sluit Bijbel Basics nauw aan bij de belevingswereld en de verschillende leervoorkeuren van kinderen.

Al het materiaal is online te vinden

Op bijbelbasics.nl zijn alle afleveringen te downloaden. Wie zich aanmeldt, krijgt een startersgids en wekelijks een aflevering via de mail.

Kinderen aan de slag met Bijbel Basics

Advent en Kerst 2023: Een nieuw begin

Alle verhalen komen dit jaar uit het evangelie volgens Lucas. Van de aankondiging van de geboorte van Johannes tot aan de geboorte van Jezus. Bij elk verhaal ontdekken de kinderen : God maakt een nieuw begin!

Wil je handvatten hoe je dit materiaal kunt gebruiken? Ga dan naar de site van Bijbel Basics of kijk de video.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Kinderen doen spelletjes tijdens de kindernevendienst met Bijbel Basics

Bijbel Basics in de praktijk

Gretel Ter Weel geeft kindernevendienst bij een wijkgemeente van de Protestantse Kerk in Apeldoorn. ‘Het is een uitdaging om wisselende groepen met veel jongetjes en weinig concentratie mee te nemen in een Bijbelverhaal.’ Maar sinds Gretel overstapte naar het materiaal van Bijbel Basics zijn er mooie dingen gebeurd bij de kinderen. Gretel: ‘De uitdaging is dat het niet alleen om het proefje draait, maar dat het lukt om het verhaal over te brengen.’