Hoofdinhoud

Wat moet je doen met moeilijke Bijbelteksten?

Nu veel mensen begonnen zijn aan de Bijbel in een jaar, horen we soms ook dat mensen moeite hebben met sommige teksten die ze lezen. Ze komen teksten vol geweld tegen, of lange lijsten met namen. Maar hoe kun je daar nu mee omgaan? We geven je een aantal tips:

1. Geef weerbarstige teksten een kans 
Er staan teksten in de Bijbel die bij eerste lezing écht ingewikkeld zijn. In Lucas 12:51 zegt Jezus bijvoorbeeld: ‘Denken jullie dat ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde. Nee, ik breng helemaal geen vrede.’ Dat is een confronterende tekst, iets om lang over na te denken. Maar je begrijpt als lezer wel: ik moet erover nadenken wat deze tekst voor mij betekent. Een duidelijke vertaling – zoals de Bijbel in Gewone Taal – kan je helpen in zoverre dat je niet hoeft te struikelen over ingewikkelde taal bij zulke passages. Je weet nu precies wat er in de brontekst staat en kunt er dus mee aan de slag.

2. Bedenk dat niet elke tekst zomaar over te plaatsen is naar onze tijd 
Bij sommige teksten weet je direct: dit gaat over een andere tijd. Bijvoorbeeld: ‘Als je een huis bouwt, moet je altijd zorgen voor een hek op de rand van het dak. Want anders kan er iemand van het dak vallen en sterven. En dan ben jij daarvoor verantwoordelijk.’ (Deuteronomium 22:8).
Huizen hadden in de tijd van de Bijbel een plat dak. Het was een deel van het huis dat vaak gebruikt werd. Mensen zaten er vaak en sliepen ook wel op het dak. Voor de veiligheid moest een dak dus een hek hebben, net zoals nu een balkon een hek heeft.

Soms helpt het dus om wat achtergrondkennis te hebben over de tijd waarin de tekst ontstaan is, en over de problemen van die tijd.
Maar ook gewelddadige teksten (over straffen, over oorlog) en teksten met moeilijke regels (bijvoorbeeld over bepaalde vormen van seksualiteit, of over polygamie) verwijzen in eerste instantie naar de tijd waarin ze geschreven zijn. Ze zijn niet zomaar over te plaatsen naar 2023. Bij het begrijpen van zulke teksten helpt het vaak om te weten hoe zaken gingen in de tijd waarin de teksten geschreven werden.

3.  Kijk ook naar de bedoeling ‘achter’ de feiten in het verhaal  
Er staan verhalen in de Bijbel die zo gewelddadig zijn, of zo over wraak gaan, dat wij er erg van kunnen schrikken. Maar als je het hele verhaal goed leest ontdek je dat het geweld niet verheerlijkt wordt maar dat het onderdeel is van een heel andere boodschap. Een voorbeeld is het verhaal van de verovering van Jericho. Het gaat in dat verhaal om Gods hulp aan het volk van Israël, niet om het geweld.

4. Bedenk dat teksten niet allemaal in elke situatie toepasbaar zijn
Als je Openbaring leest, kom je heel wat stevige teksten tegen over de vernietiging van grote groepen mensen. Maar bedenk je wel dat zulke teksten anders te beluisteren of lezen zijn als je jezelf in een situatie van oorlog bevindt. De Bijbel is een rijk boek, dat passages bevat voor bijna elke situatie in het leven. Maar teksten die niet goed bij jouw situatie passen, kunnen soms heel weerbarstig zijn. Probeer je daarvan bewust te zijn!

Toch kunnen er weerbarstige passages blijven bestaan, waarmee je als Bijbellezer je eigen weg moet gaan. Maar het zou jammer zijn om die teksten te gebruiken om de Bijbel in zijn geheel af te wijzen.

Tips om het vol te houden 

Zoek je tips om het Bijbellezen van Bijbel in een jaar vol te houden? Schrijf je in voor onze e-mailservice! Of ontdek verschillende leesplannen in de app Mijn Bijbel. Bijvoorbeeld over je veilig voelen, hoop, eenzaamheid of ziekte en lijden.

 

Blogs

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!