collecte

Collecte

Wat betekent collecte? Hoe kun je collecteren? Waarvoor kun je collecteren? Hoeveel geven mensen voor een collecte? Ontdek alles over collectes!

Wat betekent collecte?

‘Collecte’ of ‘collecteren’ komt uit het Frans en betekent zoiets als ‘(geld)inzameling. In veel kerken is het houden van een collecte onderdeel van de zondagse kerkdienst. Geld inzamelen voor een goed doel is voor veel christenen onderdeel van het praktisch maken van hun geloof.

Vroeger werd er met hulp van collectezakken of mandjes die rondgaan door de kerk gecollecteerd. Daar deden mensen dan los geld in of collectebonnen. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer digitaal gegeven via speciale collecte-apps.

Waarvoor kun je collecteren?

Je kunt voor elk goed doel, groot of klein, collecteren. Goede doelen die met geloof en zending te maken bijvoorbeeld. Er zijn ook vaste overkoepelende doelen waarvoor gecollecteerd wordt, zoals voor de diaconie, om de voorganger te kunnen betalen, of voor het onderhoud van kerkgebouwen. Soms wordt er ook gecollecteerd voor doelen dichtbij, zoals voor een diaconaal project van de tieners, of voor mensen die vanuit de kerk missionair werk gaan doen. Je kunt ook collecteren voor het werk van het Bijbelgenootschap in Nederland, Vlaanderen en wereldwijd. Het Bijbelgenootschap is voor 90% van haar inkomsten afhankelijk van giften van leden, donateurs en kerken.

Hoeveel geven mensen voor een collecte?

Het verschilt per persoon hoeveel mensen willen geven tijdens de kerkdienst op zondag. Soms kiezen mensen heel bewust om een van de onderdelen van een collecte meer te geven, soms doen ze in alle collectes even veel. Er zijn ook christenen die naast de collecte op zondag ook de gewoonte hebben om een ‘tiende’ van hun inkomen weg te geven aan goede doelen. Zij baseren dit op teksten uit het Oude Testament, zoals Numeri 18 en Deuteronomium 14.

In veel kerken wordt de collecte geregeld door de diaconie.