Hoofdinhoud

Dankzij deze Bijbel praten gezinnen over het geloof! 

Op de World Assembly in Egmond-aan-Zee praten we met Rev. Priyantha Wijeygoonawardene, directeur van het Bijbelgenootschap van Sri Lanka: the Ceylon Bible Society

“Jullie bezochten ons in mei 2023. Toen zaten we in een lastige situatie: een christelijk leider was het land uitgejaagd na enkele controversiële uitspraken over Boeddha. Je herinnert je het nog wel: het merendeel van onze bevolking is boeddhistisch. Christenen, hindoes en boeddhisten leven vaak op gespannen voet. Als Sri Lankaanse christenen zijn we flink in de minderheid, terwijl het boeddhisme door de grondwet wordt beschermd. Maar nu lijkt de rust weergekeerd. Dat stemt ons hoopvol voor de toekomst, een toekomst waarin steeds meer christenen éindelijk toegang hebben tot de Bijbel.” 

“We krijgen bijna dagelijks positieve reacties op de Samenleesbijbel. Secularisatie treft ook ons land hard. Veel families spenderen heel weinig tijd samen. Binnen het gezin wordt bijna nooit over het geloof gepraat. Deze Bijbel faciliteert beide aspecten: gezinnen gaan weer samen tijd doorbrengen en gaan in gesprek over het Woord, over God, over hun eigen geloofsbeleving. Voor veel gezinnen is het de eerste keer dat ze écht met elkaar over het geloof praten. In onze cultuur is er een scheiding: in de kerk wordt er wel gepraat over het geloof, maar dan vooral met vrienden, parochianen/ gemeenteleden, kennissen en de voorganger. Thuis wordt er dan weer over familiezaken gepraat. Nu zien we voor het eerst dat geloofsgesprekken ook hun weg vinden naar de huiskamers. Voor ons is dit heel erg bemoedigend, want voor onze sterk groeiende christelijke gemeenschap is geloof een belang aspect van het leven.” 

gezin Inosha - Rumassala Road

“We horen ook verhalen over gebroken families die eigenlijk niet meer met elkaar praatten, waar het allesbehalve goed liep in het gezin. Vanuit de kerk werd hen aangemoedigd om samen met hun kinderen in deze Bijbel te lezen en de vragen samen te beantwoorden. We horen van verschillende voorgangers dat deze gebroken gezinnen terug met elkaar in gesprek gaan, dat ze tijd met elkaar spenderen en voor het goed van de kinderen samen Bijbel lezen. Het geeft ons hoop en bemoedigd ons in het werk dat we doen.” 

“We merken dat de kinderen steeds meer het initiatief nemen. Ze vragen hun ouders om samen Bijbel te lezen, omdat ze zelf heel leergierig zijn én omdat ze tijd willen doorbrengen met hun gezin. Maar de ouders weten soms het antwoord op de vragen niet en gaan dan aankloppen bij de voorganger. Via de kerken komt de feedback weer bij ons terecht. En die feedback is universeel: we zien gelijkaardige verhalen doorheen alle denominaties.” 

We kijken uit naar en zijn erg dankbaar voor jullie kerstactie. 12.000 Family Bibles voor gezinnen in Sri Lanka, dat gaat generaties Sri Lankanen op een positieve manier veranderen. We zien nu al de grote impact van Gods Woord op onze bevolking en kijken hoopvol naar de toekomst. De Nederlanden en Sri Lanka delen een geschiedenis samen en we zijn daarom ook heel blij met de samenwerking tussen het Ceylon Bible Society (CBS) en het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). 

Interview en tekst: Arne Willems – Regiomanager Vlaanderen NBG 

Impactverhaal

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!