Hoofdinhoud

Marijke ten Cate: ‘Elk schoolschrift werd een tekenschrift.’

‘Ik had nooit durven dromen dat kinderen de Prentenbijbel zo mooi zouden vinden. Inmiddels is de Prentenbijbel de hele wereld over gevlogen in allerlei talen. Dat vind ik echt bijzonder.'

Hoe het ooit begon…

‘Mijn mentor op de middelbare school zei: ‘ Het maakt niet uit welk vakkenpakket je kiest, je gaat toch naar de kunstacademie’. Hij had gelijk, zo is het gegaan. In 1997 studeerde ik af aan de kunstacademie. Sinds 1998 woon en werk ik in Zwolle als illustrator. Met mijn collega Irene Goede, deel ik een atelier in de gezellige binnenstad van Zwolle.

Tekenen van portretjes

Eigenlijk ben ik uit verveling illustrator geworden. Mobiele telefoons en internet bestonden nog niet. Ik woonde op het platteland in Friesland. Naast slootje springen en hutten bouwen bleven er zeeën van tijd over om te tekenen. Tijdens saaie lessen of langdradige verjaardag visites tekende ik vaak portretjes. Lelijke leraren, tantes met dikke borsten, ooms met sigaren. Elk schoolschrift werd een tekenschrift. En dat doe ik nog steeds graag. Zomaar wat tekenen in een boekje. Vooral houdingen en uitdrukkingen van mensen boeien me.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Kinderen kennen mij van de Prentenbijbel

Op mijn website vind je verschillende prentenboeken en ander werk met schetsen en voorstudies er bij. Juist het schetsproces vind ik heerlijk om te doen en dat laat ik dan ook graag zien. Veel kinderen kennen mij van de Prentenbijbel, die inmiddels de hele wereld is overgevlogen in allerlei talen. Voor het illustreren van prentenboeken is het belangrijk om goed alleen te kunnen zijn en geconcentreerd te kunnen werken. Laat ik nou net alleen werken en stil zitten enorm lastig vinden.

Creatieve mensen

Daarom werk ik ter afwisseling graag met veel mensen om me heen. Het bezoeken van scholen doe ik om die reden ook regelmatig. Dat geeft me energie en inspiratie, naast het stille werk aan de beeldende projecten. Samen met Daniëlla Snijders (muzikant) geef ik het hele jaar door muzikaal tekentheater voor peuters en kleuters. Ook organiseer ik tekenworkshops voor kinderen en volwassenen. Heel vaak krijg ik zelf nieuwe inspiratie door de prachtige dingen die mensen maken.

Voor meer informatie over Marijke ten Cate: marijketencate.nl

Impactverhaal

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!