Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Kopie-van-2x-A4-Horizontal-Calendar-Mockups-by-Daisy-Keala-4-1024x1024.gif

Advent: vrede op aarde

Hoe leef je toe naar Kerst?

De tijd voor Kerst is een tijd van inkeer en bezinning. Vier weken voordat het Kerst is, begint advent. Op vier zondagen staan we stil en leven we toe naar het feest van Kerst, bijvoorbeeld door elke week een extra een kaars aan te steken thuis of in de kerk.

Hoe kun je deze vier weken nog meer invullen en zo uitzien naar Kerst? Bekijk ons tips, en lees de antwoorden op veel gestelde vragen!

Bijbelse adventskalender

‘Vrede op aarde’: voor veel mensen zijn die woorden uit het Lucas-evangelie onlosmakelijk verbonden met Kerst. Het zijn woorden vol hoop, maar ze roepen ook vragen op. Juist de laatste jaren lijkt de vrede immers ver te zoeken. Wat voor betekenis heeft deze oeroude belofte nog voor ons? Aan de hand van de Bijbelteksten en afbeeldingen in deze adventskalender gaan we op zoek naar antwoorden op die vraag. Gaandeweg ontdekken we hoeveel de Bijbel te zeggen heeft over vrede met de mensen om ons heen, over vrede in ons hart en vrede met God.

Bijbel Basics voor thuis of in de kerk

Speciaal voor de kinderen komt er weer een Bijbel Basics project.

Voor elke zondag van advent en met Kerst is er een kerstbal die je in de kerk kunt ophangen. De illustratie op de buitenkant verwijst naar het Bijbelverhaal, waarin een nieuw begin besloten ligt. Wanneer je de bal omklapt, wordt dat zichtbaar: God maakt een nieuw begin! Bekijk elke week met de kinderen de kerstbal die bij deze dag hoort. Lees samen de Bijbeltekst die erop staat.

Voor thuis is er een Bijbel Basics adventsslinger. Voor elke dag van 1-25 december vind je een kaart die je kunt inkleuren. Samen vormen de letters van de voorkant een mooie zin om op te hangen. Op de achterkant van de kaarten staan leuke weetjes, vragen, opdrachten en activiteiten. Op de zondagen kun je bovendien een kerstverhaal van Corien Oranje luisteren door op de aangegeven QR-code te klikken.

Ken je deze methode nog niet? Kijk dan eens op bijbelbasics.nl

Zij Lacht adventsproducten

Toen Maria zwanger was van Jezus zong zij het beroemde Magnificat, oftewel het loflied van Maria. Dit jaar behandelen we bij Zij Lacht het loflied waarin Maria verwijst naar verschillende profetieën uit het Oude Testament. Elke dag staat er een zin uit het loflied van Maria centraal. Je leest een gedeelte in je eigen Bijbel en daarna lees je een (korte) overdenking van een van onze schrijfsters. Het boekje bevat uitscheurbare kaarten zodat je je eigen adventsslinger kunt maken, of elke dag een kaart in een houder kunt zetten zodat je extra bepaald wordt bij de dag. Gebruik het product op een manier die past bij jou en leef verwachtingsvol toe naar Kerst, samen met Maria.

Met je gemeente toeleven naar Kerst

Webinar voor voorgangers en theologen

Om ook voorgangers en theologen toe te rusten in de aanloop naar Kerst, biedt het NBG een webinar aan om met de hele gemeente voor te bereiden op Kerst. Dit keer belichten we de rol van Maria in het evangelie volgens Lucas.

Opgeven kan vanaf begin november.  

Ontdek Bijbelse feesten

Feestdagenbijbel

€ 19.95

Advent 2023

Wanneer begint advent?

In 2023 begint advent op zondag 3 december. Tweede advent is dus 10 december, derde advent 17 december en vierde advent 24 december. Diezelfde avond is het dan kerstnacht, en daarna eerste kerstdag.

In 2024 begint advent op zondag 1 december, en valt vierde advent op zondag 22 december.

Veelgestelde vragen over advent

Wat betekent het woord advent eigenlijk? En welke tradities zijn er allemaal? We hebben een paar veelgestelde vragen voor je op een rij gezet!

  • Waarom duurt advent 4 weken?

    Advent is geen Bijbels feest. Er staan dan ook nergens in de Bijbelverhalen of regels over deze periode. Vanaf wanneer mensen advent vieren, weten we ook niet precies. Net als waarom het vier weken duurt. Er zijn trouwens ook kerken of gebieden waar de adventsperiode zes weken duurt, bijvoorbeeld in het aartsbisdom Milaan of veertig dagen, bijvoorbeeld in de Ethiopische en Eritrese Orthodoxe kerken.

  • Wanneer begint advent?

    De periode van advent bevat altijd vier zondagen. Dat betekent dat je altijd moet terugrekenen vanaf de laatste zondag voor kerst. Dus als kerst valt op maandag 25 december, is vierde advent zondag 24 december en is eerste advent dus op zondag 3 december. Dat is het geval in 2023. Maar als 25 december ook op een zondag is, begint advent al op 27 november. Dat zal bijvoorbeeld zo zijn in 2033.

  • Wat betekent advent?

    Het woord ‘advent’, komt van het Latijnse woord ‘adventus’. Dat betekent ‘komst’. Advent is de periode waarin mensen zich voorbereiden op de komst van Jezus, op zijn geboorte dus.

  • Wat vieren we met advent?

    Met advent bereiden mensen zich voor op de geboorte van Jezus. Het voorbereiden op een belangrijk feest, herken je misschien ook van de veertigdagentijd. 

    Elke zondag heeft in de kerk ook een naam. De eerste zondag heet Levavi, dat betekent: het opheffen (van je ziel tot God) ofwel verlangen. Dit komt uit Psalm 25:1, waar staat: ‘Naar U, HEER, gaat mijn verlangen uit.’  

    De tweede zondag heet Populus Sion: ‘Het volk Sion’. Dit komt uit Jesaja 30:19 en 30:30 en Psalm 80:2. In deze teksten gaat het over God die zal komen om zijn volk te redden. 

    De derde zondag heet Gaudete: ‘Wees verheugd’. Dit komt uit de brief van Paulus aan de Filippenzen 4:4, waar Paulus zijn lezers oproept om altijd blij te zijn: ‘Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd.’ En ‘De Heer is dichtbij!’ (vers 5) 

    De vierde en laatste zondag heet Rogate: ‘Dauwt’ of ‘regent’. Dat is afgeleid uit Jesaja 45:8, waar staat: ‘Hemel, laat gerechtigheid neerregenen, laat haar neerstromen uit de wolken.’

  • Welke tradities horen bij advent?

    Er zijn verschillende tradities die je ziet rondom advent. Allereerst steken veel mensen elke week een extra kaars aan, zowel in de kerk als thuis. Die kaarsen staan dan vaak in een krans met groen. 

    Daarnaast zie je in veel kerken de kleur paars. Alleen op de derde zondag wordt soms de kleur roze gebruikt. Dat is omdat dan de kleur wit die bij Kerst hoort al een beetje ‘doorbreekt’.  

    En steeds meer mensen maken thuis gebruik van een adventskalender. Dat kan een soort dagboekje zijn, met een overweging of Bijbeltekst.   

    En wist je dat advent oorspronkelijk een vastentijd is?