Hoofdinhoud

Gespreksmateriaal over geloof en wetenschap

‘Schepping of evolutie? Allebei natuurlijk’, zei astronoom Heino Falcke afgelopen winter op tv. ‘Het is schepping dóór evolutie. Deze twee termen vullen elkaar aan.’ Het tv-fragment met Falcke is opgenomen in het gespreksmateriaal over het thema Schepping en kosmos dat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) beschikbaar stelt op debijbel.nl. Het materiaal is bedoeld voor gesprekskringen en behandelt vijf thema’s op het terrein van geloof, wetenschap en maatschappij.

‘Veel gelovigen zoeken naar manieren om de boodschap van de Bijbel te vertalen naar de grote vragen van onze tijd’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het NBG. ‘We hopen dat dit materiaal het gesprek hierover aanwakkert en voedt. Bijvoorbeeld in kerken en christelijke studentenverenigingen, maar ook buiten de christelijke kring.’

De vier andere thema’s uit het gespreksmateriaal zijn: Armoede, rijkdom en gerechtigheid; Machtsverhoudingen in de Bijbel en nu; Schurende Bijbelteksten en Wonderen. Het materiaal over de vijf thema’s is ontleend aan de Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap (ook bekend als ‘wetenschapsbijbel’). Die verscheen precies een jaar geleden bij het NBG. Het materiaal over Schepping en kosmos is – als voorbeeld – voor iedereen te zien; de andere vier thema’s zijn beschikbaar voor NBG-leden met een account op debijbel.nl.

De ‘wetenschapsbijbel’

Naast de volledige Bijbeltekst bevat deze Bijbel 300 extra artikelen en toelichtingen, geschreven door 60 gelovige wetenschappers. De extra inhoud is bedoeld om lezers te helpen bij hun meningsvorming over soms complexe eigentijdse vragen, bijvoorbeeld over duurzaamheid, discriminatie, wonderen, of de waarde van menselijk leven. Hiermee, hoopt het NBG, kunnen Bijbellezers hun eigen mening vormen en met vertrouwen het gesprek over de Bijbel met anderen aangaan. Deze Bijbel is te koop in de NBG-webshop en in de boekhandel. Voor meer informatie ga naar onze website.

Ontdek het materiaal

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!