Hoofdinhoud

Tv-serie ‘Een goed gesprek met de Bijbel’ herhaald 

'Schepping of evolutie? Allebei natuurlijk’, zegt astronoom Heino Falcke komende zaterdag, 4 februari, in deel 2 van de tv-serie Een goed gesprek over de Bijbel. ‘Het is schepping dóór evolutie. Ik snap niet dat deze termen tegenover elkaar gesteld wordt. Ze vullen elkaar aan.’ De KRO-NCRV-tv-serie wordt vanwege de Maand van de Bijbel herhaald. Deel 1 was te zien op 28 januari.

Over de verhouding tussen geloof en wetenschap zegt Falcke: ‘De vraag waar alles vandaan komt en waarom ik hier ben, kan wetenschap niet beantwoorden, maar geloof wel. Ik weet dat er Iemand is vanaf het begin. Dat maakt mijn wereld rijker en maakt dat ik grotere vragen kan stellen dan de wetenschap toelaat.’ Ook Koert van Bekkum en Trees van Montfoort komen in deze aflevering aan het woord. Volgens Van Montfoort corrigeert de Bijbel ons beeld van de rol van de mens: ‘Job komt tot de conclusie dat hij maar een deeltje in het grote geheel is, dat hij niet alles begrijpt en beheerst.’ 

Open gesprekken 

‘Tijdens de tv-opnames zat ik regelmatig op het puntje van m’n stoel. Dit soort open gesprekken rond de Bijbel hadden we voor ogen toen we de Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap maakten’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘Het wereldbeeld en het mensbeeld waren in de tijd van de Bijbel anders dan nu. Het helpt als je daar rekening mee houdt bij het lezen. De Bijbel heeft veel te zeggen over actuele vragen die mensen diep kunnen raken en ontregelen. Dat blijkt ook uit de tv-serie.’ 

Samenwerking en uitzendingen 

Een goed gesprek over de Bijbel is een 3-delige serie van KRO-NCRV in samenwerking met het NBG. In de serie vertellen tien wetenschappers wat de Bijbel te zeggen heeft over kwesties van nu. De wetenschappers hoorden bij de 60 auteurs die betrokken waren bij de ‘wetenschapsbijbel’.

Deel 1 van de tv-serie besprak de tegenstellingen in de samenleving, met Erik Borgman, Mechteld Jansen en Kirsten van der Ham. Deel 3 wordt herhaald op 11 februari en gaat over Kerst, het huwelijk, en de omgang met dieren, met Gijsbert van den Brink, Marcel en Wies Sarot en Raymond Hausoul.  

Deel 2 en 3 zijn te zien op 4 en 11 februari vanaf 16.30 uur op NPO2. 

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!