Bijbelzondag

Samen met kerken in Nederland en Vlaanderen willen we ieder jaar met Bijbelzondag extra stilstaan bij de Bijbel.

Bijbelzondag 2024

In 2024 zullen we Bijbelzondag vieren op zondag 28 januari. Het thema dit jaar is:

Van waar de zon opkomt tot waar zij ondergaat

Met dit thema staan we erbij stil dat over de hele wereld mensen Gods naam loven. Via de Bijbel staan we met hen in verbinding.

NBG voor de kerk

Wil je weten wat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap doet voor en met kerken? Lees dan snel verder.

NBV21 in de kerk met een paaskaars

Veelgestelde vragen

 • Bijbelzondag valt samen met de Week van gebed. Waarom is dat?

  We hebben gekozen voor 28 januari omdat dan ook de Zondag van Gods Woord gevierd wordt. Dat is ook de laatste zondag van de Week van Gebed. In die week bidden we om eenheid en dat sluit ons inziens prachtig aan bij het vieren van Bijbelzondag. Maar uiteraard kan Bijbelzondag ook op een andere zondag gevierd worden.

 • Hoe lang vieren we al Bijbelzondag?

  Als Bijbelgenootschap organiseren wij al zo’n 50 jaar Bijbelzondag. In het begin deden we dat in januari, maar vanwege de introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling is de Bijbelzondag in 2004 verplaatst naar de laatste zondag van oktober. Sindsdien krijgen wij echter regelmatig het bericht van kerken dat oktober geen handige maand is vanwege het aantal themazondagen, de herfstvakantie en de toenemende populariteit van Reformatiezondag. Daarom vieren we vanaf 2023 Bijbelzondag weer in januari.

 • Moet ik Bijbelzondag op 28 januari vieren?

  Uiteraard kun je op elke zondag Bijbelzondag vieren! Het materiaal heeft geen vaste datum en is ook nog te downloaden en gebruiken voor of na 28 januari.

 • Waarom collecteren we voor kerken in de Stille Zuidzee op Bijbelzondag?

  We vinden het een mooi project dat goed aansluit bij ‘Van waar de zon op komt tot waar die ondergaat.’ Het ligt in de eerste tijdzone waar de dag begint, en bovendien zijn het erg afgelegen eilanden. Hier willen we graag de Bijbel verspreiden, want mensen verlangen er naar een eigen Bijbel. 

 • Waarom is Bijbelzondag verplaatst naar januari?

  Daar zijn twee redenen voor. Allereerst vierden we Bijbelzondag in het begin ook in januari. Daarnaast bestaat sinds een aantal jaar ook de Zondag van Gods Woord op de derde zondag in het kerkelijke jaar. Deze zondag is ingesteld door paus Franciscus. Dit is een mooie gelegenheid om Bijbelzondag meer oecumenisch vierbaar te maken. Zo hebben alle kerken de kans om Bijbelzondag eind januari te vieren, van Protestants tot Rooms-Katholiek. In 2024 vieren we Bijbelzondag op 28 januari.

 • Waarom vieren we Bijbelzondag?

  ‘Het is toch elke zondag Bijbelzondag?’ Dit horen we vaak! En toch denken we dat het goed is om samen met kerken in Nederland en Vlaanderen ieder jaar extra stil te staan bij de Bijbel. Om mensen te helpen de Bijbel open te doen, en te ontdekken dat de Bijbel nog steeds een relevant boek is! En om te vieren hoe bijzonder het is dat wij de Bijbel in vrijheid kunnen lezen.

 • Wat is het thema van Bijbelzondag 2024?

  Het thema voor Bijbelzondag 2024 is: ‘Van waar de zon opkomt tot waar zij ondergaat’ (Psalm 113:3, NBV21). Met dit thema staan we erbij stil dat over de hele wereld mensen Gods naam loven. Van waar de zon opkomt tot waar zij weer ondergaat, zijn er mensen die de Bijbel lezen en zich willen laten inspireren door Gods Woord. Via de Bijbel staan we met hen in verbinding. Daar willen we op Bijbelzondag op 28 januari 2024 mee aan de slag.

 • Wat kan ik allemaal doen met Bijbelzondag?

  Op Bijbelzondag kun je verschillende dingen doen die aansluiten bij het thema ‘Van waar de zon opkomt tot waar zij ondergaat’. Zo is er een preekschets, materiaal voor kinderen en een collectedoel.

Het NBG gaat zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring