Bijbelzondag

Samen met kerken in Nederland en Vlaanderen willen we ieder jaar met Bijbelzondag extra stilstaan bij de Bijbel.

Bijbelzondag 2024

In 2024 zullen we Bijbelzondag vieren op zondag 28 januari. Zodra er meer informatie beschikbaar is, vind je dit op deze pagina. Wil je nog aan de slag met de materialen van 2023? Dat kan!

NBG voor de kerk

Wil je nu al weten wat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap doet voor en met kerken? Lees dan snel verder.

NBV21 in de kerk met een paaskaars

Veelgestelde vragen

  • Hoe lang vieren we al Bijbelzondag?

    Als Bijbelgenootschap organiseren wij al zo’n 50 jaar Bijbelzondag. In het begin deden we dat in januari, maar vanwege de introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling is de Bijbelzondag in 2004 verplaatst naar de laatste zondag van oktober. Sindsdien krijgen wij echter regelmatig het bericht van kerken dat oktober geen handige maand is vanwege het aantal themazondagen, de herfstvakantie en de toenemende populariteit van Reformatiezondag. Daarom vieren we vanaf 2023 Bijbelzondag weer in januari.

  • Waarom is Bijbelzondag verplaatst naar januari?

    Daar zijn twee redenen voor. Allereerst vierden we Bijbelzondag in het begin ook in januari. Daarnaast bestaat sinds een aantal jaar ook de Zondag van Gods Woord op de derde zondag in het kerkelijke jaar. Deze zondag is ingesteld door paus Franciscus. Dit is een mooie gelegenheid om Bijbelzondag meer oecumenisch vierbaar te maken. Zo hebben alle kerken de kans om Bijbelzondag eind januari te vieren, van Protestants tot Rooms-Katholiek. In 2024 vieren we Bijbelzondag op 28 januari.

  • Waarom vieren we Bijbelzondag?

    ‘Het is toch elke zondag Bijbelzondag?’ Dit horen we vaak! En toch denken we dat het goed is om samen met kerken in Nederland en Vlaanderen ieder jaar extra stil te staan bij de Bijbel. Om mensen te helpen de Bijbel open te doen, en te ontdekken dat de Bijbel nog steeds een relevant boek is! En om te vieren hoe bijzonder het is dat wij de Bijbel in vrijheid kunnen lezen.

Het NBG gaat zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring