Inspiratiedag ‘De Bijbel open in de 21e eeuw’  

Voor voorgangers en kerkelijk werkers

Op vrijdag 30 september organiseert het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) in samenwerking met MissieNederland een Inspiratiedag voor voorgangers en kerkelijk werkers. Onder het thema ‘De Bijbel open in de 21e eeuw’ willen we kijken hoe de Bijbel betekenis kan krijgen in het leven en in de samenleving anno nu. De dag wordt gehouden in de Schuilplaats te Ede. Deelnemers ontvangen gratis het boek Psalmen met 21 gebedsmomenten.

’s Morgens belicht hoogleraar Bijbelvertalen Matthijs de Jong het thema ‘De Bijbel open in de 21e eeuw’. NBG-medewerker Anne-Mareike Schol-Wetter vertelt over een onderzoek naar Bijbelgebruik. Stadspredikant Tim Vreugdenhil spreekt over nieuwe kansen voor kerken, en jezuïet en internetpastor Nikolaas Sintobin over de Bijbel als kompas. 

Als vertaler zit je de Bijbeltekst dicht op de huid. Door te vertalen open je de eeuwenoude tekst opnieuw voor de lezer van vandaag. Ik vertel graag over dit spannende proces en over de lastige keuzes, over de waarde van de NBV21 voor de 21e eeuw, en over de rijkdom van het vertalen.

Matthijs de Jong

Middagprogramma 

Het plenaire programma na de lunch bestaat uit presentaties van Tim Vreugdenhil (Opener dan ooit), Dorina Nauta (Heel de wereld), Felix Govers (Open voor nieuwe media) en Maartien Hutter (Nooit meer een kleurplaat).

 

Aanmelding, plaats en tijd

Deelname aan de Inspiratiedag kost, inclusief koffie/thee en lunch, € 25. Deelnemers ontvangen een gratis exemplaar van het boek Psalmen met 21 gebedsmomenten van Nikolaas Sintobin. Het programma begint om 10 uur en het adres van De Schuilplaats is Otterloseweg 18A, 6718 ZM Ede. 

Als je iets nieuws ontdekt in een bekend Bijbelverhaal; dat is het mooiste wat er is. Een ander perspectief of een wijsheid voor de actualiteit. Met welke bril lees je de Bijbel? Een van de brillen die we opzetten is een groene; de Bijbel staat vol met aandacht voor de Schepping. En dat blijkt ook nog heel actueel! We duiken er samen in tijdens de inspiratiedag!

Dorina Nauta