Hoofdinhoud

‘Gods Woord verandert levens!’

Hrayr Jebejian is directeur van het Bijbelgenootschap in de Golfstaten (BBG). Hij werkt met zijn team in Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. In augustus was hij in Nederland op bezoek bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). We werken samen aan projecten voor arbeidsmigranten in de Golfstaten. Jebejian vertelt graag over het werk dat hij mede dankzij de donateurs van het NBG doet.

Wat is de missie van het Bijbelgenootschap in de Golfstaten?

Jebejian vertelt: ‘Net als het NBG zijn wij onderdeel van de United Bible Societies: de wereldwijde gemeenschap van Bijbelgenootschappen. Samen hebben we de missie om ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil een eigen Bijbel krijgt, én om mensen te helpen de Bijbel te lezen.

In de Golfstaten is het niet altijd makkelijk om dit werk te doen. De Golfstaten liggen op het Arabisch schiereiland, en de officiële religie is de islam. Het is soms ingewikkeld om daar het christelijk geloof uit te leven. Het wordt tot op zekere hoogte getolereerd, maar we hebben niet zoveel vrijheid als jullie hier hebben. Dit zorgt ervoor dat het voor ons heel moeilijk is om de oorspronkelijke bewoners van de Golfstaten te bereiken.

Maar deze regio staat wereldwijd bekend om de rijkdommen die hier in de bodem zitten: gas en olie. Dit zorgt ervoor dat heel veel bedrijven en industrieën daar willen zijn. En daarom komen mensen van over de hele wereld naar de Golfstaten om te werken: Er wonen mensen van meer dan 150 nationaliteiten en bevolkingsgroepen. Als Bijbelgenootschap richten we ons op hen; we zien hun aanwezigheid hier als een enorme kans! We doen ons best om al die verschillende nationaliteiten te helpen en hun een Bijbel te geven in hun moedertaal. Tegelijk helpen we ze met Bijbellezen en om de inhoud te vertalen naar hun eigen leven.’

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Welke impact heeft de Bijbel waar jullie werken als Bijbelgenootschap?

‘We hebben dus zogezegd een ‘buitenlandse beroepsbevolking’ en dat zijn voornamelijk arbeiders. Zij maken een groot deel uit van de totale bevolking in de Golfstaten, in Bahrein is bijvoorbeeld meer dan de helft van de bevolking arbeidsmigrant.

Arbeidsmigranten hebben het vaak erg zwaar. Ze hebben hun huis, hun familie en hun land (vooral in Azië en Afrika) verlaten om in de Golfstaten te gaan werken. Ze hopen hier genoeg geld te verdienen om hun familie thuis te helpen. Maar ondertussen zijn ze helemaal alleen in een ander land. Ze leven in armoede, hebben geen toegang tot zorg en zijn niet verzekerd. Ze voelen zich vaak eenzaam en depressief.

Die mensen zoeken wij op en we helpen ze om de Bijbel te gaan lezen en te begrijpen. Het Woord van God is een goed medium waardoor mensen bemoedigd worden en hoop vinden voor een beter leven. We hebben veel prachtige getuigenissen van mensen die ons vertellen dat de Bijbel hen helpt, zodat ze nu hoop hebben op een betere toekomst!’

Wat vindt u persoonlijk mooi aan dit werk?

‘Ik vind het bemoedigend om in deze regio te werken, zelfs al hebben we veel uitdagingen. Want als ik kijk naar al die 150 nationaliteiten hier dan denk ik: we leren de hele wereld kennen!

Dat bedoel ik zo: in plaats van dat wij de hele wereld over reizen om het Woord van God met mensen te delen zien we dat de hele wereld in onze regio aanwezig is. En als Bijbelgenootschap ontmoeten we hen. We komen uit onze eigen situatie, uit onze eigen context, uit onze eigen cultuur, uit onze eigen taal. En we proberen ons in te leven in een ander, iemand uit een ander land, een andere cultuur, en taal. En we leren van deze mensen, van hun ervaringen. Zo bouwen we bruggen van begrip en leren we met elkaar om te gaan.

Als Bijbelgenootschap proberen we vanuit daar de Bijbelse boodschap van hoop bij die migrantengemeenschappen te krijgen. Zodat die hoop hun vooruit kan helpen naar een beter leven.’

Heeft u meegemaakt dat u zag dat de Bijbel iemands leven veranderde?

‘Ik heb eens in een kerk een vrouw ontmoet. Zij werkte als huishoudster in Dubai. Ze kwam uit een klein, afgelegen dorpje op het platteland van India. Als jong meisje was ze gedwongen om te trouwen. Ze had twee kinderen gekregen toen haar man haar verliet voor een ander. Zij bleef alleen achter met haar kinderen, en moest zelf haar gezin onderhouden. Ze liet haar kinderen daarom achter bij haar ouders, en ze reisde naar Dubai om daar te gaan werken. In Dubai had ze het erg moeilijk, ze kreeg te maken met misbruik en andere nare dingen.

En terwijl ze mij haar verhaal vertelde, begon ze te huilen omdat ze haar kinderen al jaren niet meer had gezien. Maar na een tijdje veegde ze haar tranen af en zei: ‘Ik ben tevreden. De Heer zegent mij en heeft me voorzien van alles.’ Ik wist even niet wat te zeggen. Hoe kon een vrouw die zo veel ellende had meegemaakt dit zeggen? Er is maar één kracht die daar voor kan zorgen en dat is de Bijbel. De Bijbel heeft het leven van deze vrouw veranderd. En even later zei ze tegen mij: ‘Ik bid ook dat God het leven van mijn man wil veranderen. Op dezelfde manier als Hij mijn leven heeft veranderd. En dat mijn man uiteindelijk thuis zal komen bij zijn familie.’

Dit is voor mij altijd een indrukwekkend verhaal gebleven: ik heb deze jonge vrouw persoonlijk gesproken, ik heb naast haar gezeten. Ik zag haar tranen. Maar uiteindelijk konden we ons gesprek afsluiten met de Bijbelse boodschap van hoop en hoe die levens verandert.’

Wat kunnen wij hier in Nederland doen?

‘Ik zou iedereen willen vragen om voor onze regio te bidden. Mensen weten het vaak niet, maar er wonen veel christenen in de Golfstaten. Dus daarom vraag ik: bid voor ons. Want gebed verandert zo veel dingen en maakt dat je actief betrokken bent.

Verder wil ik het NBG graag bedanken voor onze jarenlange samenwerking. Want vanwege ons partnerschap hebben we een aantal belangrijke projecten kunnen doen. Bijbelverspreidingsprojecten en projecten waarbij we mensen helpen om te ontdekken wat de Bijbel voor hun leven betekent. Dat is een andere manier waarop je iets voor ons kunt doen: steun het werk in de Golfstaten.’

Interview

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!