Hoofdinhoud

NBG-adventskalender 2023: Vrede op aarde  

‘Vrede op aarde – het zijn drie bekende woorden uit het Lucas-evangelie. Veel mensen weten dat ze bij Kerst horen. Maar wat kun je ermee als de vrede ver te zoeken is? Toch zijn deze woorden de titel van onze adventskalender’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Ook is er een adventsproject voor kinderen en een leesplan speciaal voor vrouwen.

‘Juist omdat die drie woorden uit Lucas veel oproepen – twijfel, protest, cynisme, de vraag wat ze betekenen – is het goed om erbij stil te staan tijdens Advent’, aldus Anne-Mareike Schol-Wetter over de adventskalender. ‘De aanhoudende oorlog in Oekraïne, de heftige strijd tussen Israël en Hamas: de vrede lijkt verder weg dan ooit. Voor de mensen in de tijd van Jezus was dat niet anders.’  

Met de kalender verken je wat ‘vrede op aarde’ bij je oproept én wat deze Bijbelse belofte voor jou betekent. Elke dag is er een natuurfoto, een Bijbeltekst en een bezinningsvraag. De Bijbelteksten gaan over vrede met anderen, vrede in je hart en vrede met God.

Adventsproject ‘een nieuw begin’

Het Bijbel Basics-adventsproject voor kinderen van 4-12 jaar, ‘Een nieuw begin’, bevat vijf Bijbelverhalen uit het Lucas-evangelie. Anne-Mareike Schol-Wetter: ‘De kinderen ontdekken dat God elke keer een nieuw begin maakt: van de aankondiging van Johannes’ geboorte tot en met de geboorte van Jezus.’  

Er is materiaal voor de kerk en voor thuis, en er is dit jaar zelfs een compleet kerstfeestprogramma-met-sketch, geschreven door Corien Oranje. Voor de kerk zijn er ‘kerstballen’ met illustraties bij het verhaal. Voor thuis is er een adventsslinger met kaarten om te kleuren en op te hangen. Het adventsproject is gratis te downloaden via Bijbel Basics en er zijn nog andere materialen.

Zij Lacht adventsboekje ‘Samen met Maria’ 

Zij Lacht – een NBG-Bijbelplatform voor vrouwen – brengt een adventsboekje met uitscheurbare kaarten over het loflied van Maria. Elke dag staat er een zin daaruit centraal, met een korte overdenking van een van de schrijfsters van Zij Lacht.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!