Hoofdinhoud

NBG-leesplan en kinderproject om toe te leven naar Pasen

Op 17 februari – Aswoensdag – begint de veertigdagentijd, een periode van soberheid en bezinning. De belangstelling voor het NBG-leesplan en het kinderproject is groot, net als in voorgaande jaren. Alle 11.000 posters voor kinderen en de bijbehorende boekjes zijn op. Van het veertigdagenboekje Niet van brood alleen werden 15.000 exemplaren aangevraagd.

Het leesplan Niet van brood alleen begint op Aswoensdag en is ook digitaal te volgen, via de gratis NBG-app Mijn Bijbel.

‘Misschien is de grote belangstelling mede een gevolg van de lockdown, nu zoveel wat we vanzelfsprekend vonden, al zo lang niet kan’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands en het Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘Hoe dan ook, we hopen dat het leesplan en de bijbehorende podcast mensen helpt om het in deze tijd vol te houden dankzij het perspectief dat de Bijbel aanreikt. Het leesplan biedt mogelijkheden tot verdieping, verstilling en verbinding.’

De woestijn staat voor ontbering en gevaar. ‘Toch ontdekken mensen soms juist daar wat echt belangrijk is’, aldus Buitenwerf. ‘Daarom kozen we het thema Niet van brood alleen, uit de woestijnreis van het volk van Israël. Jezus citeert eruit in Matteüs 4: “De mens leeft niet van brood alleen”. Volgens Hem heeft een mens meer nodig: “Ieder woord dat klinkt uit de mond van God”.’

Boekje en digitale leesplannen

Het boekje met het leesplan Niet van brood alleen is zover de voorraad strekt nog gratis bij het NBG te bestellen en bevat de bijbelteksten voor de zondagen in de veertigdagentijd. Het geeft er een overdenking bij die uitnodigt om alle facetten van de tekst te beleven: de ‘lectio divina’. Op de woensdagen en de vrijdagen is via een QR-code een podcast te beluisteren met een bijbelgedeelte en een meditatie. De woensdag-podcast is van zuster Katharina Michiels, abdis van het trappistenklooster in het Vlaamse Brecht, de vrijdag-podcast van de Brabantse pastoraal werker Frits Hendriks. Ook digitaal is dit leesplan te volgen, via de app Mijn Bijbel.

Voor wie liever elke dag een bijbeltekst leest, bevat de app ook een alternatief: het leesplan 40 dagen met Marcus, gebaseerd op de NBG-podcast Dagvers.

Paasproject voor kinderen: Een spoor van liefde

Voor kinderen in de kerk én thuis is er het gratis te downloaden Bijbel Basics-paasproject Een spoor van liefde. Daarin staan teksten uit het Johannes-evangelie centraal. ‘Jezus gaf zijn leven uit liefde voor de mensen en vroeg zijn leerlingen om elkaar lief te hebben’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik van het NBG. ‘Wij mogen Hem daarin navolgen, in zijn voetstappen treden. Dat gebeurt concreet met het projectlied Achter U aan, van Corien Oranje, op muziek gezet door Marcel Zimmer. Ook zijn er filmpjes waarin een verhalenverteller je meeneemt richting Pasen.’

De veertigdagenposter en het boekje voor kinderen zijn niet meer leverbaar. Bijbel Basics is de gratis kindernevendienstmethode van het NBG. Het paasproject is te vinden op bijbelbasics.nl.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!