Hoofdinhoud

NBG-theoloog en pedagoog Maartien Hutter in boek en webinar: ’Ga met kinderen op ontdekkingsreis in de Bijbel’

Theoloog en pedagoog Maartien Hutter pleit in het boek Nooit meer een kleurplaat voor gelijkwaardige geloofscommunicatie met kinderen. ‘Geen eenzijdige geloofsoverdracht, maar tweerichtingsverkeer. Dat is kindertheologie: je kind zelf actief laten ontdekken wat de Bijbel en geloof te zeggen hebben.’ Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) lanceert het boek op 1 juli met een webinar.

Hutter schreef Nooit meer een kleurplaat samen met godsdienstpedagoog Henk Kuindersma. Het boek is bestemd voor ouders, leerkrachten, kinderwerkers, predikanten en iedereen die zoekt naar nieuwe manieren om met kinderen de Bijbel te ontdekken en erover in gesprek te komen.

Welke manier je daarvoor kiest, hangt samen met je visie op opvoeden met de Bijbel en geloof. Hutter: ‘Je kunt als opvoeder kinderen helpen om zelf de Bijbel en het geloof te ontdekken, door er samen mee aan de slag te gaan zonder dat de uitkomst van tevoren vastligt. Die ontdekkende manier, dat is kindertheologie.’

Praktijkvoorbeelden

Nooit meer een kleurplaat bestaat uit drie onderdelen. Deel 1 vertelt hoe kindertheologie ontstond en naar Nederland kwam, onder meer door de inzet van Kuindersma. Deel 2 maakt kindertheologie concreet en belicht de rol van opvoeders en de ruimte voor de kinderen. Deel 3 schetst elf verschillende praktijkvoorbeelden, waaronder een beleveniswandeling maken, ‘kliederkerk’ vieren, beeldtaal ontdekken, kunst kijken en kinderliterair bijbellezen.

Het boek kost € 19,95 en is verkrijgbaar bij het NBG en de boekhandel.

Donderdagavond 1 juli: interactief webinar

Maartien Hutter en NBG-specialist Kind en Bijbel Lucré de Man-van Putten geven op 1 juli – de dag dat het boek verschijnt – een webinar voor ieder die wil kennismaken met kindertheologie. Dat duurt van 20:00 – 20:45 uur. Het boek wordt in een notendop geschetst, praktijkvoorbeelden komen voorbij en er is ruimte voor vragen. Het webinar is gratis, wel is aanmelding vooraf gewenst.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!