Hoofdinhoud

Verdiepend ‘Bijbels dagboek’ en Zij Lacht ‘Bijbel in een jaar’

‘Het woord “ontmoeting” heeft een lieflijke reputatie. Maar Jezus’ verhaal over de barmhartige Samaritaan gaat over een heftige ontmoeting. Ga jij je ontmoetingen áán?’ Die vraag stelt de Vlaamse theoloog Emmanuel Wybo in zijn filmpje bij het ‘Bijbels dagboek’ van het Bijbelgenootschap. Een dagboek met diepgang en diversiteit: elke Bijbelpassage wordt vier dagen besproken en er werken 23 bekende Nederlandse en Vlaamse theologen aan mee.

Tot de schrijvers behoren Erik Borgman, Eleonora Hof, Sam Janse, Hetty Lalleman, Rene de Reuver, Nicolaas Sintobin, Alain Verheij en Emmanuel Wybo (foto). ‘De diversiteit aan schrijvers nodigt je uit om buiten je eigen kaders te stappen’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘En dit dagboek geeft je de kans om je echt in de Bijbeltekst te verdiepen. Van elke ontmoeting wordt vier dagen achter elkaar steeds een ander detail uitgelicht.’ Achtergronden, tips en filmpjes van de auteurs staan op de website van het NBG.

Het dagboek draait om ontmoetingen in de Bijbel: een ontmoeting tussen mensen, met een engel, met jezelf of met God. Anne-Mareike Schol: ‘Als je die ontmoetingen op je laat inwerken, kan er zomaar iets uit je eigen leven of gevoel oplichten. Bij mij gebeurde dat bijvoorbeeld door wat Bram van de Beek schrijft over de ontmoeting tussen Jezus, een weduwe en haar overleden zoon (27-30 juni). Het ontroerde me hoe hij het verdriet maar ook de hoop in dat verhaal onder woorden bracht.’ 

Een ander voorbeeld is de meditatie van Janneke Nijboer over de geboorte van Samuel (10-13 mei). De vraag die Elkana aan zijn verdrietige echtgenote Hanna stelde – ‘Beteken ik niet meer voor je dan tien zonen?’ – schuurt, schrijft Nijboer: ‘Hanna zwijgt, maar je hoort haar denken dat het daar helemaal niet om gaat. (…) Elkana snapt niet wat hij moet doen. De verbinding tussen hen ontbreekt.’

Het ‘Bijbels dagboek’ is verkrijgbaar in de boekhandel en de NBG-webshop.

Ook geschikt om in januari mee te beginnen is de Zij Lacht ‘Bijbel in een jaar’. Twee jaar geleden las Zij Lacht-oprichtster Liza Kruit voor het eerst de hele Bijbel. Dat was soms moeilijk om vol te houden. Het team van Zij Lacht bedacht daar iets op: dat vrouwen dit samen met andere vrouwen kunnen doen. Speciaal hiervoor is er nu deze ‘Bijbel in een jaar’ met een ondersteunende podcast. Daarin praten Liza Kruit en Femke van Dooren met elkaar over wat ze in de afgelopen week hebben gelezen. De Zij Lacht ‘Bijbel in een jaar’ bevat de NBV21 en is verkrijgbaar in de boekhandel en in de webshop.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!