Nieuws


Bijbelgenootschap in coronatijd – deel 8
NBG en VBG: inspireren met de Bijbel

Het werk van de 151 bijbelgenootschappen gaat door, ondanks het coronavirus dat rondgaat over de wereld. Angst voor besmetting leidde ook in Nederland en België tot drastische maatregelen, die de economie een zware klap gaven.

In de ontregeling en onzekerheid brengen het Vlaams en het Nederlands Bijbelgenootschap (VBG en NBG) bijbelse inspiratie en hoop bij de mensen.

In Nederland zijn ruim 66.000 coronabesmettingen vastgesteld en overleden zo’n 6200 mensen; in België waren er ruim 80.000 besmettingen en circa 10.000 sterfgevallen. De lockdown werd gaandeweg versoepeld, maar zowel de Vlaamse als de Nederlandse medewerkers werken al maanden vanuit huis. ‘Juist nu wilden we laten zien dat de Bijbel hoop en troost kan bieden’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Dus bleven we de Bijbel dichtbij brengen.’

Troost en nabijheid

Aan het begin van de coronatijd gaf het Bijbelgenootschap drie bijbeledities weg: de Samenleesbijbel Junior 14 stappen, Psalmen Dichtbij en Lucas uit de Samenleesbijbel. Dat gebaar werd gewaardeerd. ‘Zeer mooi opgemaakt voor kinderen en voor het hele gezin, bedankt!’, schreven mensen, en: ‘Wat een mooi initiatief! In deze coronatijd is het belangrijk om onze naastenliefde te uiten.’ Schrijfster Corien Oranje noemde het een ’fantastische actie’, omdat veel kinderen op de scholen die zij bezoekt, thuis niet veel boeken hebben. ‘Nu konden ze gratis een boek krijgen. Ik heb de tip meteen doorgegeven aan schooldirecteuren en ouders.’

Coronablogs en (verfilmde) leesplannen

Meteen aan het begin van de crisis begonnen we met blogs over de verwarring die het virus bracht. In de eerste blog die duizenden keren gelezen werd, schreven we: ‘Niemand weet (…) hoe lang dit nog gaat duren en hoe persoonlijk je misschien geraakt zult worden. Toch is er een zekerheid die altijd geldt. Wat er ook gebeurt, God is erbij.’ We merkten dat mensen via Google ‘corona’ en ‘Bijbel’ of ‘God’ intypten en dus zochten naar bijbelse duiding van en troost in een crisis. Ook onze blogs over onder meer rouw en eenzaamheid (vanwege het bezoekverbod in verpleeghuizen) vonden veel lezers. Daarnaast kwamen we met een corona-leesplan, In afhankelijkheid van God, geschreven door de Veenendaalse theoloog en zangeres Jannica van Barneveld (foto), verbonden aan Mozaïek-318.

Voor Vlaanderen brachten we een kruisweg-leesplan uit, gekoppeld aan de opvoering van ‘de Passie’. Toen die niet door ging, maakten we naast de tekstversie een verfilmde versie. Die werd door veel mensen gebruikt en gedeeld.

Wereldverhalen

Onze serie ‘Bijbelgenootschappen in coronatijd’ laat zien hoe het coronavirus het wereldwijde bijbelwerk beïnvloedt. Het virus hindert, maar maakt ook nieuwe initiatieven los: van een Facebook-wedstrijd voor kinderen (Jordanië) tot een bijbelse muppetshow en muurschilderingen (voor Palestijnse kinderen), van een Marcus-evangelie in gebarentaal (Thailand) tot digitale bijbelstudie met gevangenen (Guatemala) en steun aan vluchtelingen (door het Surinaams Bijbelgenootschap).

‘Wat deel jij?’

Tijdens de eerste coronagolf bleek het belang van barmhartigheid: bijvoorbeeld de zorg voor kwetsbare mensen en het omzien naar elkaar. Rieuwerd Buitenwerf: ‘Dat willen we vasthouden. Daarom startten we de campagne “Wat deel jij?” Met blogs en podcasts willen we mensen daartoe inspireren, want barmhartig zijn is wezenlijk voor ons menszijn.’ Wilt u deze inspiratie ontvangen, teken dan in via deze link (kijk rechtsboven).

 Dit is het voorlaatste deel van de serie ‘Bijbelgenootschap in coronatijd’.