Hoofdinhoud

9 tips om Bijbellezen vol te houden

Stel je wilt beginnen met Bijbellezen… Of je doet het al wel, maar zou het vaker willen doen… Hoe doe je dat dan? En hoe houd je Bijbellezen vol? Wij geven je negen tips.

1. Je hoeft niet aan het begin van de Bijbel te beginnen

Vind je het ingewikkeld waar je dan moet beginnen? Maak dan gebruik van een leesrooster, of lees de Bijbel in een jaar-uitgave!

2. Lees niet alleen maar losse verzen

Het is natuurlijk heel makkelijk om je te focussen op een paar losse Bijbelverzen. En dat is ook niet erg! Er zullen altijd verzen zijn die een bijzondere betekenis voor je hebben, of die precies op het juiste moment iets met je doen. Maar kijk ook eens wat er vlak voor dat ene vers staat. Of wat er na komt. Dan ontdek je soms weer iets heel nieuws!

3. Houd een open blik

Probeer altijd een open blik te houden als je in de Bijbel leest. Dus doe alsof je een tekst voor het eerst leest. Op die manier ontdek je misschien wel details die je nog niet eerder gezien had. En zo blijven de Bijbelverhalen levende verhalen, die je steeds opnieuw kunnen raken.

4. Gebruik verschillende vertalingen

In Nederland en Vlaanderen hebben we veel verschillende vertalingen van de Bijbel, een rijkdom! En het kan helpen als je verschillende vertalingen naast elkaar leest. Misschien vallen er dan ineens dingen op die je verrassen, en heb je iets om over na te denken. Dat kan bijvoorbeeld op debijbel.nl.

5. Probeer op verschillende manieren te lezen

Het kan ook enorm verrijkend zijn als je eens op een andere manier de Bijbel ‘leest’. Dus wissel af tussen een papieren boek en de app Mijn Bijbel. Maak eens aantekeningen bij een Bijbeltekst in een los schriftje. Of luister elke morgen naar de podcast Dagvers. Ook dat zijn manieren van lezen!

6. Lees de Bijbel met andere mensen

Het kan heel erg behulpzaam zijn om de Bijbel met andere mensen te lezen. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om vol te houden. Maar ook omdat zij misschien andere dingen zien in een Bijbeltekst. Het kan je dus nieuwe inzichten opleveren!

En wil je echt een keer nieuwe dingen zien? Lees dan met mensen die een andere (culturele) achtergrond hebben. Bijvoorbeeld met christenen uit een migrantenkerk, een andere stroming of iemand die veel korter of juist veel langer uit de Bijbel leest dan jij.

7. Maak aantekeningen

Houd een schriftje of notitieblok in de buurt van je Bijbel. Hier kun je dan vragen opschrijven die naar boven komen tijdens het lezen, of Bijbelteksten overschrijven die je raken. Kies hier een mooi schriftje voor, zodat het altijd een feestje is om het er weer bij te pakken.

8. Kies verschillende manieren van lezen

Vind je het lastig om elke dag te lezen? Luister dan een keer naar de Bijbel! Er zijn verschillende podcasts en Luisterbijbels die je kunnen helpen. Of zet een Bijbeltekst eens zelf op muziek, of maak er een illustratie bij.

9. Het is niet erg als het niet altijd lukt!

De laatste tip is: wees niet te streng voor jezelf als het je niet meteen lukt, of niet zo vaak als je zou willen. Als het even niet lukt, mag je altijd weer opnieuw beginnen!

Blogs

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!