Nieuws

Elvera Jansen: ‘Ik ben fan van het NBG’

Elvera Jansen had haar sporen al verdiend als NBG-vrijwilliger. Ze wist Bijbelzondag op de kerkelijke agenda in het Friese Joure te krijgen. Ook beleefde ze een mooie Bijbelquiz-avond. Waarom vulde ze meteen ‘ja’ in toen het NBG haar vroeg om vrijwilliger ‘nieuwe stijl’ te worden?

Elvera groeide op in een gezin met de Bijbel. Ze werkte lange tijd als secretaresse in Roosendaal . Sinds 2013 woont en werkt ze in Friesland, als diaconaal opbouwwerker en coördinator van ‘Huiskamer in de buurt’. In de kerk in Roosendaal verzorgde ze de boekentafel. ‘De Kijkbijbel is mijn absolute favoriet. Ik heb daar eindeloos uit voorgelezen en ben ook naar het Bijbels Museum geweest voor de tentoonstelling van Kees de Kort.’ Ook nu ze in Joure woont, staat ze op Bijbelzondag met de NBG-presentatiestand in de kerk: met de Kijkbijbel, de Samenleesbijbel, de SLB Junior, de Prentenbijbel, de Belle Bijbel en meer. Ze lobbyde met succes voor de Bijbelzondag. Die staat nu in Joure vast op de agenda bij de Protestantse Kerk. ‘Ja, ik ben echt een fan van het NBG.’

Er mogen zijn

‘Ik heb veel verdriet in mijn leven gehad’, zeg Elvera. ‘Mijn moeder overleed toen ze 57 jaar was en mijn zus op haar 48e, beiden aan eierstokkanker. Ik had een sterke band met hen. Wat me op de been hield, was mijn en hun geloof in God. Ik vertrouw erop dat ze bij God zijn en daar heel zullen zijn. Dat troost mij.’

Elvera is altijd gelovig gebleven. Waarom? ‘Van God mag ik er zijn, zonder voorwaarde vooraf. Ik put rust en vrede uit de Bijbel, ook al snap ik niet alles wat er in staat.’ Ook tijdens verschillende depressies waar ze zich doorheen worstelde, vond ze steun bij God. ‘Ik bleef naar de kerk gaan, daar vond ik rust en voelde ik me veilig. Thuis voelde ik me in die periodes enorm tekort schieten.’

Leden werven

Het NBG is belangrijk, vindt ze: ‘Want het NBG werkt eraan dat iedereen de Bijbel kan lezen, in Nederland en in het buitenland. Daarom werf ik graag nieuwe leden. Ik attendeer daarbij vaak op de Samenleesbijbel als welkomstgeschenk. Ik ben geen evangelist, maar ik ontmoet regelmatig mensen die op zoek zijn en zich afvragen: “Is dat nou alles in het leven?” Laatst zei iemand nog tegen me: “Ik schopte altijd tegen God en het geloof aan, maar wil toch wel eens weten wat er in die Bijbel staat.” Haar heb ik een Bijbel in Gewone Taal gegeven.’

Wat hoopt ze als vrijwilliger ‘nieuwe stijl’ te gaan doen in 2020? ‘Meer bekendheid geven aan het NBG. In de kerk, maar ik ga zelf ook naar een evenement als het Strandheem Festival in Opeinde. Daar komen zowel christenen als niet-gelovigen op af. Ik ben er klaar voor!’

Benieuwd naar Elvera’s favoriete bijbeltekst? Zie het filmpje: 

Vrijwilliger nieuwe stijl: kerkvrijwilliger

Vanaf dit jaar werkt het NBG met kerkvrijwilligers. Als kerkvrijwilliger bent u verbonden aan een of meerdere kerken van uw keuze. U attendeert mensen op wat het NBG biedt en nodigt hen uit het NBG-werk te steunen. U werkt geheel zelfstandig aan de hand van pakketten die u zelf kiest. Met het Bijbel Basics-pakket bijvoorbeeld brengt u onze kinderdienstmethode onder de aandacht in uw kerk.

Barbara van de Pol

Barbara van de Pol is sinds 1 november 2019 coördinator kerkvrijwilligers bij het NBG. ‘In mijn contact met vrijwilligers maakt vooral hun bevlogenheid indruk op me. Zo ontmoette ik een 80-plusser die zich al jaren voor ons inzet en publiekelijk liet blijken hoe blij hij was met de nieuwe weg die we ingeslagen zijn met het vrijwilligerswerk. Het deed hem goed dat het NBG met de tijd meegaat. Prachtig dat zoveel mensen zich met hart en ziel inzetten voor het dichtbij brengen van de Bijbel!’

Wilt u ook vrijwilliger worden voor het NBG? Kijk op bijbelgenootschap.nl/vrijwilliger en meld u aan.