Nieuws

Het Kerstverhaal als uitdagende spiegel 

Kerst is populair, van kerstdiner tot kerk. Maar wat vieren we eigenlijk? Het boek Verdiep je in het kerstverhaal laat zien hoe ongehoord de verhalen over Jezus’ geboorte zijn. ‘Het kerstverhaal zet alle vanzelfsprekendheden op hun kop’, zegt auteur Peter-Ben Smit.

Het Nederlands Bijbelgenootschap presenteert dit boek met een lezing en concert op 26 november in Amsterdam.

‘Neem alleen al het woord evangelie’, zegt Smit. ‘Dat werd destijds gebruikt voor proclamaties van de keizer in Rome. Maar de evangelisten gebruiken dit woord voor het verhaal van een aan het kruis gestorven Joodse man. Of neem de goddelijke oorsprong van de zwangerschap van Maria. De Romeinen hadden ook zo’n verhaal, maar dat sloeg op keizer Augustus. Dat Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes het verhaal over Jezus op deze manier vertelden getuigt van enorm lef.’

Kracht en zwakheid

God laat de geboorte van Jezus verlopen via een ongewenste zwangerschap van een arm, ongetrouwd meisje van een jaar of 14, 15. Ook dat maakt grote indruk, vindt Smit. ‘Grote – goddelijke – kracht – manifesteert zich kennelijk in zwakheid en niet via succesverhalen. Dit verhaal houdt ook ons een spiegel voor, met de grote sociale en politieke uitdagingen van onze tijd.’

Lezing en concert

Het boek is uitgegeven door het NBG en nodigt uit om het kerstverhaal met een frisse blik te lezen. Op 26 november introduceert Peter-Ben Smit het boek. Aansluitend zingt het VU Kamerkoor Hugo Distlers Weihnachtsgeschichte met de oude evangelieteksten.
Lezing en concert vinden plaats in de Oud-Katholieke kerk in Amsterdam, Ruysdaelstraat 39. Om 19.45 is de zaal open, om 20.00 start het programma. De toegang is gratis, tickets zijn te bestellen via www.bijbelgenootschap.nl/concert.

Deze avond is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Bijbelgenootschap, het VU Kamerkoor, Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie, Oud-Katholieke parochie Amsterdam en het Oud-Katholiek Seminarie.