Hoofdinhoud

Emke de Jager: ‘Voor ons zijn het vreemden, maar voor God zijn het bekenden’

´Ik ben beschikbaar´, het gebed dat Emke de Jager – evangeliste en hoofd van de Bijbelstand – uitsprak naar God. Vanaf haar tiende wist ze haar grootste droom: verloskundige worden. Door uitloting leek haar droom ingestort, maar op bijzondere wijze opende God andere deuren. Ze ontdekte meer van wie God is, wie ze zelf is in Zijn licht en ze ging steeds meer begrijpen dat God een plan had voor haar leven. Dit plan werd duidelijk toen ze jaren later bij de Bijbelstand op een beurs was waar een vrouw Jezus aannam als haar Redder en werd ‘opnieuw geboren’. Na dit moment realiseerde Emke zich dat God haar gebed al die jaren had verhoord: God riep haar als ‘verloskundige’ voor de mensen in Nederland.

Evangeliseren is iets dat voor veel vrouwen een verlangen is, maar vaak als een grote drempel wordt ervaren. Want hoe doe je dat? Om deze reden schreef Emke voor Zij Lacht de Guide Getuigen – ‘Evangeliseren met engelengeduld.’ Emke deelt over haar eigen ervaring en geeft handvatten om het evangelie in jouw omgeving te delen. Iedere christen heeft de opdracht gekregen om het goede nieuws te delen met anderen, alleen kan het helpen om handvatten te hebben hoe je dat moet doen.

Sommigen zien evangelisatie als iets voor mensen met speciale gaven, vertelt Emke. Toch verschuilen veel mensen zich hierachter, terwijl ze veel meer kunnen leren dan ze denken. Evangeliseren heeft ook alles te maken met goede gesprekstechnieken en goed luisteren. Wie staat er tegenover je? Luister je naar die persoon en waar staat die ander in het leven? Wanneer je beseft wie er voor je staat, kun je uitdelen van het kostbare nieuws dat jij in handen hebt. Voordat je gaat evangeliseren ben je gericht op de ander. Belangrijk is dat we bewogen zijn zoals God bewogen is met verloren mensen. Niet ons ‘kunnen’, maar Zijn liefde zet ons in beweging.

Vaak denken we dat God grote verwachtingen naar ons heeft als het gaat om evangelisatie. Is dit hoe God wil dat ik het doe? Is Hij wel blij met mij? Wat Emke heeft geholpen is: Gods Vaderhart leren kennen en ontdekken wie zij is in Gods licht. ‘God heeft geen strenge regels, maar wil ons gebruiken om het goede nieuws, dat wij eerst voor onszelf hebben ontvangen, uit te delen aan de ander. Waarom? Omdat wij door hetzelfde proces zijn gegaan. Wij kunnen vertellen dat je geweten je soms kan aanklagen, maar dat God je daarvan kan bevrijden. Je kunt getuigen van wat God voor jou heeft gedaan en dat Hij datzelfde voor die persoon wilt doen.’

Maar hoe ben je bewust van het goede nieuws? ‘Kijk naar de Redder’, zegt Emke. In onze westerse maatschappij zijn we vaak gefocust op onszelf, waardoor we vergeten dat anderen in gevaar zijn. Gevaar? Emke vertelt dat ze pas een foto kreeg van een auto die in brand stond met als titel: ‘we zijn er net op tijd uitgekomen.’ Het was de auto van haar schoonzusje. Een tweede foto liet de afgebrande auto zien. Er was niks meer van over. Dit liet Emke nadenken. ‘Als we écht geloven dat Jezus voor ons is gestorven, dat Hij ons eeuwig leven heeft gegeven en op een dag terugkomt, dan weten we ook dat er consequenties zijn voor de mensen die dit niet geloven. Waarom zouden we dan geen mensen uit hun brandende auto’s halen voordat het te laat is? Wanneer we de focus van onszelf weghalen en ons richten op de Redder dan kunnen we niet anders dan bidden voor bewogenheid en vrijmoedigheid. En die bewogenheid zal onze drijfveer zijn, zelfs als het voor ons niet makkelijk of comfortabel is. Het gaat immers om Hem?

‘Ik geloof dat gebed een krachtige sleutel is voor evangelisatie,’ vertelt Emke. Zo maakte ze bij iemand schoon die overal boeddha beelden had. Ze koos ervoor om voor die mevrouw te bidden als ze de boeddha beelden schoonmaakte. Dit bleef niet bij de boeddha beelden van die mevrouw. Elke keer wanneer Emke een boeddha beeld in een winkel zag, begon ze voor de vrouw te bidden. Na 6 weken begon de vrouw zelf een gesprek over het geloof. Zo kon Emke vertellen wat zij geloofde. ‘Wanneer we bidden voor vrijmoedigheid en kansen, kan God ons hart voorbereiden om het evangelie te delen.’ Wanneer we hierin groeien, kunnen we ook zelf momenten creëren om een gesprek te starten over het geloof.

Vanaf mei start Zij Lacht met outreaches in een paar steden in Nederland. ‘Heel veel mensen hebben geen christenen die het evangelie met hen delen. Ieder persoon is op weg en je weet nooit op welk moment jij het evangelie met iemand deelt. Soms kan het fijn zijn als een onbekende het evangelie uitlegt en die persoon vervolgens hierover kan praten met een bekende in zijn of haar omgeving. Als we beseffen dat we elkaar als christenen nodig hebben, gaan we elkaar versterken. Evangelisatie is niet voor experts met een specifieke gave. We zijn allemaal ervaringsdeskundige, omdat we gered zijn, dus ook jij kan het evangelie delen.’

De guide getuigen ‘evangeliseren met engelengeduld’ komt halverwege maart 2024 uit. Bestel de guide Getuigen alvast als pre-order via de website.

Wil jij groeien in het evangeliseren en samen met anderen vrouwen het goede nieuws delen in een stad in Nederland? Meld je dan aan voor één van de outreaches van Zij Lacht

Impactverhaal

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!