Hoofdinhoud

Bijbelgenootschap publiceert passieverhaal in het Sint-Niklases

Vandaag gaat ‘De Passie’ in première: een verfilming van het gelijknamige theaterstuk over Johannes 18, 19 en 20, met topacteurs Braam Verreth en Jan Schepens in de cast. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) steunt de film en geeft voor deze gelegenheid het Passieverhaal uit in het lokale dialect: het Sint-Niklases.

De Passie is een begrip in het Vlaamse, christelijke landschap. De theatervoorstelling lokte jaarlijks duizenden Vlamingen naar het stadsplein, editie na editie was uitverkocht. De pandemie gooide roet in het eten: enkele weken voor de 2020-editie leidde de lockdown tot een koersverandering. De organisatie besloot om een film te maken als moderne vertolking van het lijdensverhaal van Jezus. ‘Het passieverhaal van Jezus laat geen mens onberoerd’, zegt NBG-medewerker Dries de Bakker, die in 2019 tot de cast behoorde. ‘Ik heb dat zelf ervaren toen ik de rol van Petrus mocht vertolken in de Passie, vooral als er woorden van hulpeloosheid of hoop klonken tijdens de repetities, en toen duizenden mensen meezongen op het stadsplein. Dit verhaal beklijft. Dit verhaal moeten we blijven vertellen.’  

Johannesevangelie in het Sint-Niklases

Op zaterdag 1 april gaat de film in première. Het NBG brengt voor deze gelegenheid een lokale vertaling van Johannes 18-20 uit: De Passie in het Sint-Niklases. Tom Vercauteren, medeorganisator van het evenement en Sint-Niklasenaar in hart en nieren, vertaalde de tekst uit de NBV21 naar het lokale dialect. ‘De meeste Waaslanders zullen deze vertaling vlot kunnen lezen. De grootste uitdaging bleek te liggen in het neerschrijven van hoe je dingen uitspreekt. Het leek dan ook zinvol om achteraan uitspraaktips toe te voegen.’ De boekjes worden gratis verspreid onder scholen, kerken en (christelijke) boekhandels in de regio rond Sint-Niklaas. 

Filmvoorstelling

 De filmpremière vindt plaats in de Sinoscoop, de bioscoop van Sint-Niklaas. In de Goede Week wordt de film in dezelfde bioscoop tweemaal getoond voor het publiek. Televisiezender TV-Oost brengt op zondag 2 april een special uit over het project. Later is de film gratis te bekijken via kerknet.be en de Thomas-website van KU Leuven. De link naar de film zal ook via de sociale mediakanalen van het NBG gedeeld worden.  

Heb je interesse in het boekje in het Sint Niklases voor jouw kerk, school of gemeenschap? Neem dan contact op met Regiomanager Vlaanderen Arne Willems via of telefonisch via +32478/642367. 

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!