Hoofdinhoud

‘Je vindt sneller wat je zoekt met de nieuwe versie van debijbel.nl’ 

Dat zegt Jaap Groen, Hoofd Digitaal bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Vandaag lanceert het NBG een vernieuwde versie van de veelgebruikte Bijbelwebsite debijbel.nl. Het NBG heeft geluisterd naar de wensen van de 1,4 miljoen gebruikers, aldus Groen. ‘Het zoeken gaat sneller en je weet beter wat je gevonden hebt doordat de zoekresultaten ingedeeld zijn in categorieën.’ Ook zijn er nu audiobijbels beschikbaar.

‘Neem bijvoorbeeld Noach’, zegt Groen. ‘Als je in de nieuwe versie die naam intypt, zie je meteen dat die naam 49 keer te vinden is in de Bijbel zelf, 56 keer in de categorie Achtergrondinformatie en 24 keer in de categorie Berichten. Ook kun je binnen zo’n categorie snel doorfilteren, bijvoorbeeld via Berichten naar ‘blogs’. Zo vind je sneller waar je in geïnteresseerd bent. Wat ook prettig werkt is dat je gevonden Bijbelteksten meteen te lezen krijgt; je hoeft niet meer door te klikken naar de digitale Bijbel. Deze verbeteringen zijn handig voor professionals zoals predikanten, maar ook voor gewone Bijbellezers die zich in een onderwerp of personage verdiepen.’

Audiobijbels en extra Bijbelvertaling 

Een andere verbetering is dat de zes meest gebruikte Bijbelvertalingen – waaronder de NBV21, de BGT, de HSV en de SV-1977 – ook in audio te beluisteren zijn via de site, niet alleen via de app. Die wens leefde onder meer onder gebruikers met een leesbeperking of visuele handicap. 

Binnen enkele weken komt er nog een extra Bijbelvertaling beschikbaar op debijbel.nl: tien Bijbelboeken die vertaald zijn door de Societas Hebraica Amstelodamensis. Deze vertaling is vooral bedoeld voor liturgisch gebruik en studiedoeleinden. 

Debijbel.nl

Het NBG werkt sinds 2016 samen met andere Bijbelgenootschappen aan verbetering van de techniek achter debijbel.nl. Wereldwijd zijn twee versies in gebruik: een eenvoudige en een meer uitgebreide versie. In Nederland en Vlaanderen is de uitgebreide versie in gebruik, met daaraan gekoppeld de gratis app Mijn Bijbel. Op debijbel.nl zijn momenteel in totaal 30 Bijbelvertalingen en de Hebreeuwse en Griekse bronteksten te vinden, evenals actuele blogs, leesplannen en achtergrondinformatie.  

Interview en tekst: Peter Siebe 

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!