Hoofdinhoud

Kindernevendienstmethode Bijbel Basics compleet

'‘De Bijbel in 200 essentiële verhalen’. Dat beloofde de kinderdienstmethode Bijbel Basics van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Komende zondag is die belofte ruimschoots vervuld en is de methode compleet. In plaats van 200 werden het 217 bijbelverhalen. Het laatste programma, Alles wordt nieuw, gaat over het bijbelboek Openbaring. 'Een feestelijk moment.’

Dat zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik van het NBG. ‘We zijn blij en dankbaar dat we kinderen vertrouwd kunnen maken met de bijbelse boodschap, van het scheppingsverhaal tot en met de belofte van een nieuwe hemel en nieuwe aarde. Nu Bijbel Basics compleet is, zullen we de methode actueel houden met nieuwe afleveringen, die onder meer inspelen op het kerkelijk jaar.’

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Hoopvol

Het Bijbel Basics-programma van 21 november draait om Openbaring 21. Schol-Wetter: ‘Johannes ziet in een visioen het nieuwe Jeruzalem, waar God bij de mensen komt wonen. Kinderen worden creatief uitgenodigd om dit hoopvolle verhaal met hun eigen leven te verbinden.’

Bijbelgericht en kindgericht

Bijbel Basics startte vier jaar geleden als methode om in de kindernevendienst zowel de Bijbel als het kind centraal te stellen. Bijbel Basics behandelt alle soorten bijbelboeken, ook als ze voor kinderen wat moeilijker zijn, zoals Spreuken en Openbaring. De in totaal 217 afleveringen laten kinderen van 4-12 jaar kennismaken met de essentiële bijbelverhalen. In de onderbouw worden die verhalen naverteld, in de bovenbouw lezen de kinderen de verhalen uit de Bijbel zelf. Zo krijgen ze een brede basiskennis van de Bijbel. Bij elk verhaal horen gevarieerde verwerkingsvormen en gespreksvragen. Dankzij inzichten uit kindertheologie, pedagogiek en didactiek sluit Bijbel Basics nauw aan bij de belevingswereld en de verschillende leervoorkeuren van kinderen.

Nederlands en Engels

Bijbel Basics wordt gebruikt door circa 13.500 jeugdwerkers in allerlei Nederlandse en Vlaamse kerken, zoals de Protestantse Kerk in Nederland, rooms-katholieke parochies, Christelijke Gereformeerde, Gereformeerd-vrijgemaakte en Nederlands Gereformeerde kerken, Baptistengemeenten, Remonstrantse en evangelische gemeenten. Uit reacties en enquêtes blijkt dat veel gebruikers enthousiast zijn over het materiaal. Vanwege belangstelling uit andere landen, internationale kerken en migrantenkerken is de methode ook in het Engels beschikbaar.

Op bijbelbasics.nl zijn alle afleveringen te downloaden. Wie zich aanmeldt, krijgt een startersgids en wekelijks een aflevering via de mail.

Illustratie: Johannes ziet het nieuwe Jeruzalem. Plaatje uit het laatste verhaal in Bijbel Basics over Openbaring. Illustrator: Mathias Weber.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!