Hoofdinhoud

‘Licht’ en de Bergrede belangrijk voor Bijbellezers  

Liefde, licht, vrede en hoop blijven in 2023 de top-vier van meest gebruikte zoekwoorden van digitale Bijbellezers. ‘Licht’ schoof twee plaatsen vooruit: van vier naar twee. Matteüs 5 en 6 met Jezus’ Bergrede is het meest gelezen Bijbelgedeelte en Bijbelluisteren wint aan populariteit. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van debijbel.nl, het Bijbelplatform van het Bijbelgenootschap.

‘Onze missie is: “De Bijbel voor iedereen”. Daarom zijn we blij met het groeiende bereik van dit platform’, zegt directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). ‘De zoekwoorden laten zien dat veel mensen zoeken naar wat de Bijbel over de wereld of hun eigen leven te zeggen heeft. Daar spelen we op in via deze site – die er is dankzij de steun van onze donateurs. Met debijbel.nl geven we mensen de kans om laagdrempelig de Bijbel te ontdekken als bron van hun leven.’

Meest gelezen Bijbelhoofdstuk en blogs 

In totaal ging de Bijbel 21,8 miljoen keer digitaal open. In de meest gelezen vertaling, de NBV21, is Matteüs 6 het meest geraadpleegde hoofdstuk. In de Bijbel in Gewone Taal blijft Psalm 91 aan de top en in de Herziene Statenvertaling Romeinen 8, net als in 2022.  

Het aantal Vlaamse bezoekers verdubbelde door verbeterde vindbaarheid van de site. Het totaal aantal Nederlandse en Vlaamse bezoekers kwam uit op 1.635.000 (in 2022: 1.584.000). 

De blogs kregen opnieuw meer lezers. De top-drie waren blogs die lezers helpen om Bijbelteksten over een bepaald thema te vinden: over leesplannen voor de paastijd, over troost en over bidden. Op plek vier stond ‘Heer, ontferm U!’, een blog naar aanleiding van de aanslagen door Hamas en de oorlog in Gaza. Op debijbel.nl staan 36 vertalingen, blogs, leesplannen en achtergrondinformatie. 

Bijbelluisteren en Mijn Bijbel populair 

Sinds de vernieuwing van debijbel.nl in augustus kan de Bijbel ook via de site beluisterd worden; voorheen alleen via de app. Dat dit gewaardeerd wordt, laten de cijfers zien. Het aantal Bijbelluisteraars groeide met 30% ten opzichte van 2022. Ook het luisteren naar podcasts werd flink populairder. Het aantal beluisterde items verdriedubbelde tot 1.218.000 plays. Zo’n 600.000 hiervan kwamen voor rekening van Dagvers en 400.000 door de populariteit van Bijbel in een jaar

Mijn Bijbel, de gratis NBG-app bij debijbel.nl, kreeg 10.000 nieuwe gebruikers en heeft er nu 193.300. De app biedt Bijbelvertalingen, de audiobijbel, blogs en leesplannen. De drie meest gevolgde leesplannen waren Bijbel in een jaar, het veertigdagenleesplan en het Bijbelleesrooster 2023.  

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!