Hoofdinhoud

NBG-adventsleesplan 2023: Vrede op aarde

‘Vrede op aarde – drie woorden uit het kerstverhaal die veel mensen kennen. Maar wat kun je ermee als vrede ver te zoeken is? Toch is dit de titel van ons digitale leesplan voor advent, de periode die op 3 december begint’, zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). De adventskalender met dezelfde inhoud is – met 15.000 aangevraagde exemplaren – op.

‘Juist omdat die woorden uit het kerstverhaal veel oproepen – twijfel, protest, de vraag wat ze betekenen – is het goed om erbij stil te staan tijdens advent’, aldus Anne-Mareike Schol-Wetter. ‘Met de strijd in Oekraïne en in Gaza, conflicten in de samenleving of in ons persoonlijk leven kan vrede onbereikbaar lijken. In de tijd van Jezus was dat niet anders.’  

In dit leesplan verken je wat ‘vrede op aarde’ bij je oproept én wat het voor je betekent. Elke dag biedt een Bijbeltekst, een korte toepassing en bezinningsvraag. De teksten gaan over vrede met elkaar, in je hart en met God. Het adventleesplan staat op en in de apps Mijn Bijbel en Donkey Mobile 

Adventsproject ‘Een nieuw begin’

Het kerstmateriaal voor kinderen van 4-12 jaar – voor thuis en in de kerk – is populair. Van de adventsslinger, met kaarten om in te kleuren, zijn al 14.000 exemplaren verkocht. De ‘kerstballen’ bij het Bijbel Basics-adventsproject, bedoeld om op te hangen in de kerk, zijn zelfs al uitverkocht. Dit project bevat vijf Bijbelverhalen uit het Lucas-evangelie. Anne-Mareike Schol-Wetter: ‘De kinderen ontdekken dat God telkens een nieuw begin maakt: van de aankondiging van Johannes’ geboorte tot en met de geboorte van Jezus.’ De vijf verhalen zijn gratis te downloaden via bijbelbasics.nl. Bij het project is een compleet kerstfeestprogramma-met-sketch beschikbaar, geschreven door Corien Oranje. De adventsslinger voor thuis is, zolang de voorraad strekt, te bestellen.  

Advent-leesplan

Er is ook een leesplan voor ouders en kinderen thuis, dat aansluit bij het Bijbel Basics-adventsproject. Dit leesplan kun je volgen via de app Mijn Bijbel, Donkey Mobile of Youversion.

Zij Lacht adventsboekje ‘Samen met Maria’

Zij Lacht – een NBG-Bijbelplatform voor vrouwen – brengt een adventsboekje met uitscheurbare kaarten over het loflied van Maria. Elke dag staat een zin daaruit centraal, met een korte overdenking van een van de schrijfsters van Zij Lacht.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!