Hoofdinhoud

Nieuw bijbelspel: Rondje Bijbel

Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) lanceert binnenkort een gloednieuw spel: Rondje Bijbel. Dit spel, waarin wielrennen en Bijbel bij elkaar komen, daagt de spelers uit om de Bijbel op een nieuwe manier te ontdekken.

De Bijbel en het wielrennen: ze lijken niets met elkaar gemeen te hebben. Niets blijkt minder waar: in het artikel Hoe christelijk is de koers? (Tertio, 9 juni 2021) legt cultuurtheoloog Frank Bosman de link tussen beide werelden. Naar aanleiding van de lancering van Rondje Bijbel schreef hij ook een blog over dit onderwerp. ‘God fietst op een versnellingsloze tandem, iedereen die moe of gewond is kan er wat kilometers op verhaal komen’ schrijft Bosman.

Waarom een bijbelspel?

‘De Bijbel open’ is een belangrijke doelstelling van het NBG. Rondje Bijbel geeft op een vrolijke manier impulsen om met de Bijbel aan de slag te gaan, voor jong en oud.

Bijbelse pelgrimage

In navolging van ons gesprek met Bosman klopte het NBG aan bij Julien Vermote. Als één van de weinige (openlijk) religieuze profrenners kon hij de inzichten van de cultuurtheoloog toetsen aan zijn eigen beleving. ‘Wielrennen kan je vergelijken met pelgrimeren’, laat de renner optekenen. 

Fietsen rond je Bijbel

In acht verschillende thema’s komen bijbelfragmenten op je af. Op weg gaan, de eerste kerk, parabels, liefde of zelfs kinderbijbelhits, … De wielerploegen vol bijbelse figuren strijden samen met u om de Gouden Trui. Er is spelenderwijs heel wat te (her)ontdekken. De open vragen die de deelnemers daarbij voorgeschoteld krijgen, dagen uit om iets te delen over wat het bijbelfragment met u doet. Zo zet de Bijbel u en uw spelgenoten in beweging.

‘Alles in het spel draait letterlijk rond je bijbel. Je eigen bijbel krijgt een centrale plek in het spel. Alsof je hem voor het eerst gaat openen en nieuwsgierig bent naar de schatten die je er in zult vinden’, schrijft Dries de Bakker – Specialist Bijbelgebruik en één van de ontwikkelaars van het spel.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!