Nieuws

Robot klaar met kalligraferen Statenvertaling

Haarlem/Dordrecht, 16 oktober – Wethouder Piet Sleeking uit Dordrecht kreeg vandaag een unieke Statenbijbel overhandigd: een door een robot gekalligrafeerde versie, die mede mogelijk werd gemaakt door het NBG.

De complete Statenbijbel die de robot produceerde bestaat uit zes rollen papier en wordt opgenomen in de collectie van het Dordtse museum Het Hof van Nederland.
De  robotarm stond vanaf november op het plein voor het Dordtse museum Het Hof van Nederland. Koning Willem-Alexander, beschermheer van het NBG, stelde de robotarm in werking. De robot met de naam bios [bible] is een project van het Duitse kunstenaarscollectief robotlab. Hij kalligrafeerde non-stop de Statenbijbel.Bios was voor het eerst in Nederland in actie en werd mede mogelijk gemaakt door het NBG.

Dordt en de Statenvertaling

De komst van de robot naar ons land hing samen met de herdenking van de beroemde Dordtse Synode die 400 jaar geleden van start ging. Die synode van 1618-1619 was belangrijk voor de organisatie van en de theologie in de nog jonge protestantse kerk in de Nederlanden. De synode zette een commissie aan het werk om een betrouwbare, gezaghebbende bijbelvertaling te maken. Deze was in 1637 klaar: de Statenvertaling. Tot de komst van de vertaling uit 1951 van het Nederlands Bijbelgenootschap was de Statenvertaling de toonaangevende Nederlandse vertaling.