Bedroefden troosten

Dus troost elkaar en wees elkaar tot voorbeeld, zoals u trouwens al doet.
(1 Tessalonicenzen 5:11)

Wat komt verdriet dichtbij. Wie kent nou niet iemand die getroffen is door corona? Zorgen om zieken, afscheid onder moeilijke omstandigheden, financiële onzekerheid… Hoe kun je dan troost bieden? Of waar vind je troost als je dat zelf kunt gebruiken?
Hier vind je verschillende ideeën om dit werk van barmhartigheid handen en voeten te geven!
Wat deel jij deze keer?Er voor mensen zijn in diep verdriet

Dood en verdriet houden we het liefst op afstand. Maar wat als je er toch mee te maken krijgt? Of als je naast iemand wil staan die met verdriet worstelt? Lees de blog van hoofdredacteur van de Visie én uitvaartbegeleider Marco van der Straten over omgaan met rouw in de Bijbel en hier en nu.

Lees meerDeel mee

Deel deze bijbeltekst op Instagram, Facebook of stuur hem per e-mail naar iemand die jij zou willen troosten.

Download

 


Podcast verdriet en lijden

In deze podcast vertelt Gerie van de Meer over hoe corona voor haar een gezicht kreeg: Het gezicht van haar moeder.  Na een korte periode van ziek-zijn, overleed haar moeder. Gerie vertelt hoe ze deze tijd beleefd heeft, en hoe ze leeft met het gemis dat zo onverwacht in haar leven kwam.


Negen bijbelteksten die je steun geven

Soms kun je behoefte hebben aan troost: misschien zit alles tegen of ben je verdrietig. Of misschien ken je wel iemand in je omgeving die wel wat bemoediging en troost kan gebruiken. Wij zetten negen teksten uit de Bijbel op een rij die je steun kunnen geven.

Lees meer


Leesplan over rouw en verdriet

Wanneer je een geliefde hebt verloren, kun je ondergedompeld zijn in rouw en verdriet.
Verdriet kun je niet wegstoppen en ook rouw mag er zijn. In de Bijbel is ruimte voor alle emoties en gedachten die je kunt hebben.
In dit korte leesplan reiken we je een aantal bijbelteksten aan, aangevuld met korte gedachten. Mogen ze helpen om je verdriet een plek te geven. Download het leesplan of deel het met iemand anders.

Download


Aan de slag met kinderen

Werken van barmhartigheid … Kinderen zullen niet gauw begrijpen wat je daarmee bedoelt. Maar ook met kinderen kun je hiermee aan de slag gaan!

Lees de tipsTip: Gewoon aanwezig zijn

Stilte kan snel pijnlijk aanvoelen. Of ongemakkelijk. In een wereld die gericht is op taal is stilte al snel een zwaktebod. Maar, stilte kan juist een cadeau zijn aan de ander (en aan jezelf). Stilte geeft ruimte om te voelen, om echt aanwezig te zijn. Dat kan overal, maar denk ook eens aan samen wandelen, ook dat kan goed in stilte. Gewoon aanwezig zijn kan een enorme bemoediging zijn wanneer iemand verdriet heeft. Dat er tranen mogen zijn. Er spreekt zoveel vertrouwen uit als er geen woorden nodig zijn, dat is troostend. Uit een klein gebaar van nabijheid als een hand op de arm, of schouder, spreekt een woordeloze taal van aandacht en nabijheid.

Tjitske Volkerink – Christelijke Spiritueel Centrum


Bijbelquiz

Wil je met een paar vrienden, je familie of binnen de kerk een mini-bijbelquiz spelen die aansluit bij het thema ‘Bedroefden troosten’?
Ga dan aan de slag met deze PowerPoint. Of zet de vragen uit de pdf over in een online quiztool zoals Kahoot.

Download (pptx)  Download (pdf)