Hoofdinhoud

Tentoonstelling over de Kijkbijbel in Bennekom 

In de Oude of Sint-Alexanderkerk, Dorpsstraat 45 in Bennekom, is van 4 augustus tot en met 28 oktober een expositie te zien met illustraties van Kees de Kort uit de Kijkbijbel. De expositie is open op vrijdag en zaterdag van 11–16 uur en op woensdag van 13.30–16 uur.

De Kijkbijbel, uitgegeven door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), bevat 28 Bijbelverhalen. Die verschenen eerst in losse deeltjes, bedoeld voor kinderen met een verstandelijke beperking, onder de titel Wat de Bijbel ons vertelt. De illustraties werden gemaakt door de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934-2022). Zijn afbeeldingen maakten de serie wereldberoemd.

Iconische illustraties

De Kort was ‘de Dick Bruna van de Bijbel’, schreef het NBG bij zijn overlijden in een In memoriam. Kunstkenners noemen zijn illustraties ‘iconisch’. Mensen met hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren staan centraal. De afbeeldingen zijn in rustige vlakken opgezet, in afwisselende en felle kleuren. 

In de Oude Kerk zijn 24 illustraties te zien uit zes Bijbelverhalen, met de bijbehorende tekst uit de Kijkbijbel: Noach, Abraham, de storm op het meer, Zacheüs, Bartimeüs en de genezing van een verlamde man. Kinderen en hun (groot)ouders worden uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan en de verhalen compleet te maken. De expositie besteedt ook aandacht aan De Kort als kunstenaar en aan de wereldwijde verspreiding van Wat de Bijbel ons vertelt.  

Verkoop en kinderactiviteiten

Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen in de kerk werk van De Kort kopen: de Kijkbijbel, de Kleine Kijkbijbel, Jezus is geboren, Bartimeüs en de Bijbel met werken van Kees de Kort. Voor kinderen zijn speciale activiteiten in voorbereiding rond de tentoonstelling. Informatie daarover zal gepubliceerd worden op expooudekerk.nl/nevenactiviteiten.  

De tentoonstelling is een initiatief van de expositiecommissie van de Oude Kerk. De expositie kan incidenteel gesloten zijn als in de kerk een andere activiteit plaatsvindt. Zie daarvoor expooudekerk.nl/agenda

Fotobijschrift: Zacheüs in de boom, een van de illustraties in de tentoonstelling. (c) Kees de Kort

Meer weten over Kees de Kort?

Wil je meer ontdekken over deze bijzondere kunstenaar? Ontdek het hier:

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!