Hoofdinhoud

Tentoonstelling over Kees de Kort en de Kijkbijbel in Zierikzee

In de Gasthuiskerk, Havenplein 17 in Zierikzee, is van 7 juli tot en met 23 augustus een expositie met illustraties van Kees de Kort uit de Kijkbijbel. De expositie is te zien tijdens de Open Kerkdagen: zondag van 12.30 – 15.30 uur en maandag tot en met vrijdag van 13.30 – 16.30 uur.

De Kijkbijbel, uitgegeven door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG), bevat 28 Bijbelverhalen. Die verschenen eerst in losse deeltjes, bedoeld voor kinderen met een verstandelijke beperking, onder de titel Wat de Bijbel ons vertelt. De illustraties werden gemaakt door de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934-2022). Zijn afbeeldingen maakten de serie wereldberoemd: er werden 33 miljoen boekjes verkocht in circa 100 talen. Werk van hem is te zien op de site keesdekort.com.

De Kort was ‘de Dick Bruna van de Bijbel’, schreef het NBG bij zijn overlijden in een In memoriam. Volgens kunstkenners zijn de illustraties van De Kort ‘iconisch’. Mensen staan centraal, met hun gezichtsuitdrukkingen en gebaren. De afbeeldingen zijn in rustige vlakken opgezet, in afwisselende en felle kleuren. Van De Kort zijn 24 illustraties uit zes Kijkbijbel-verhalen te zien in de Gasthuiskerk: Noach, Jezus en zijn leerlingen, de storm op het meer, de verloren zoon, Bartimeüs en de man die gedoopt wordt. De expositie toont ook de verhaaltekst.

Bezoekers van de tentoonstelling kunnen enkele boeken van De Kort bekijken en kopen: de Kijkbijbel, de Kleine Kijkbijbel, Jezus is geboren enBartimeüs. Deze zijn ook te bestellen in de NBG-webshop.

De tentoonstelling is een initiatief van de Hervormde Gemeente Zierikzee. De expositie is rolstoeltoegankelijk. Het kan incidenteel op weekdagen gebeuren dat de tentoonstelling niet toegankelijk is vanwege andere activiteiten in de kerk. Kijk daarvoor op hervormdzierikzee.nl.

Foto: Bartimeüs kan weer zien, een van de illustraties in de tentoonstelling. (c) Kees de Kort.

Nieuws

Was dit interessant of nuttig? Deel dit bericht met je netwerk!