Hoofdinhoud

Kerstproject: Licht voor de Amazone

Diep in het immens grote Amazoneregenwoud wonen miljoenen mensen. Het Braziliaans Bijbelgenootschap bezoekt hen met hun boot de Luz na Amazônia. Ze brengen Bijbels, medische hulp en hulppakketten.

30.000 mensen

De boot de Luz na Amazônia bezoekt jaarlijks zo’n 30.000 mensen. Ze geven hen een Bijbel en hulp die zij verder nodig hebben.

Kerken

Het Braziliaans Bijbelgenootschap werkt samen met lokale kerken. Door contact te onderhouden weten zij wat er speelt en wat er nodig is in de dorpen.

5 euro

Het kost ongeveer 5 euro om een christen in het Amazoneregenwoud in Brazilië een Bijbel te geven.

Het leven in het Amazoneregenwoud

Het leven in het Amazoneregenwoud is niet makkelijk. De bewoonde wereld, met winkels, artsen en ziekenhuizen, is vaak uren en soms wel dagen varen. Snellere toegang via de weg of de lucht is er niet. Mensen leven van visserij en verbouwen hun eigen groenten. Door extreme weersomstandigheden in het gebied hebben ze weinig invloed op de oogst. Maar mensen leggen hun leven in Gods hand.

Lachende zwarte vrouw
Beatriz wordt voorgelezen door haar kleindochter.

Beatriz kreeg een audiobijbel

Beatriz kan zelf niet lezen. Haar kleindochter las haar altijd voor uit de Bijbel. Maar sinds zij is gaan studeren woont ze ver weg en is ze niet zo vaak meer in de buurt. Het Braziliaans
Bijbelgenootschap heeft via de lokale kerk het verhaal van Beatriz gehoord en heeft haar een audiobijbel gebracht, een prachtig cadeau. Nu kan ze naar Bijbelverhalen luisteren wanneer ze
maar wil.

Het project in beeld

We doen meer dan alleen Bijbels verspreiden

Negentig keer per jaar bezoekt het Braziliaans Bijbelgenootschap de mensen in het Amazoneregenwoud. Hun boot, met de mooie naam ‘Licht voor de Amazone’, is een prachtig
middel om de mensen die diep in het regenwoud wonen de Bijbel te brengen. De boot wordt in de haven van Belém volgeladen met Bijbels en benodigdheden voor de bezoeken, zoals voedselpakketten en medische materialen.

De boot vaart met een snelheid van ongeveer 15 kilometer per uur. Vanaf Belém is het ongeveer 10 dagen varen naar Manaus. Op de heen- en terugweg legt de boot aan bij dorpen. De rivier de Amazone is de grote ‘toegangsweg’ naar het regenwoud, mensen wonen daar vaak een stukje vandaan langs de rivierarmen. Met een kleine boot bereiken we hen ook.

‘Je kunt mensen niet Gods zegen toewensen zonder ook zelf te laten zien dat je je ook voor recht inspant’, zegt de directeur van het Braziliaans Bijbelgenootschap. Daarom gaan er op de boot ook regelmatig mensen mee die medische hulp verlenen en brengt de boot voedselpakken en schoolspullen naar de armste mensen in het gebied. Ook gaan er maatschappelijk werkers mee en is er altijd een leuk programma voor kinderen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de boot de Luz na Amazônia en wat er op en rondom de boot allemaal gebeurt? Karin van den Broeke, bestuursvoorzitter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap, voer een dagje mee op de boot. Ze schreef een blog over hoe zij de reis heeft ervaren en welke inzichten ze opdeed.

Onze collega Paul Doth, Hoofd International Programme, was ook mee op de reis. Hij gaf een interview over zijn reis en het project in het programma De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

En hij werd geinterviewd over hoe hij de reis ervaren heeft. Dat verhaal lees je hier:

‘Je kunt mensen niet Gods zegen toewensen zonder ook zelf te laten zien dat je je ook voor recht inspant.’

Revd. Dr. Erní Seibert, directeur Braziliaans Bijbelgenootschap
Bruno en Paloma bij hun huis

Samen met jou kunnen we mensen Bijbels, medische hulp en voedselpakketten sturen. Doe je mee?

Als er meer giften binnenkomen dan nodig, gaat je gift naar een vergelijkbaar project.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!