Hoofdinhoud

De Bijbel voor Oezbeken in Centraal-Azië

Veel mensen in Oezbekistan kunnen zelf geen Bijbel betalen. Daarom willen we samen met jou 5.000 Bijbels geven aan Oezbeekse christenen in Centraal-Azië. Dit project is in samenwerking met de Bijbelgenootschappen van Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië. In juni 2017 is de volledige Bijbel in het Oezbeeks gepresenteerd. Dit is het resultaat van 25 jaar werk. Nu kunnen de 30 miljoen Oezbeken die verspreid over Centraal-Azië wonen de Bijbel lezen in hun eigen taal.

10%

Er wonen 32 miljoen mensen in Oezbekistan. 10% daarvan is christen.

25 jaar

In juni 2017 is de volledige Bijbel in het Oezbeeks gepresenteerd. Dit is het resultaat van 25 jaar werken.

5.000 Bijbels

We willen 5.000 Bijbels verspreiden in Oezbekistan.

De Bijbel raakt mij recht in mijn hart

Umida weet wat de Bijbel in je eigen taal kan betekenen: ‘Ik begon de Bijbel te lezen. Eén vers raakte me in het midden In het hart: “Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden” (Matteüs 6:33). Ik had altijd zo’n grote last gevoeld van wat ik moest doen om een goed leven te leiden. Maar hier stond dat ik God op de eerste plaats moest zetten – en dat dat genoeg zou zijn. Dat gaf me rust.

Directeur van het Oezbeeks Bijbelgenootschap

Voor het eerst

De Bijbel in het Oezbeeks kan nu voor het eerst in 30 jaar verspreid worden. Zo vertelt Vladimir Ternovoy, directeur van het Oezbeeks Bijbelgenootschap: ‘Er zijn nu enkele deuren geopend. Dit biedt het werk van het Bijbelgenootschap nieuwe kansen. Nu ontvangen we aanvragen uit alle delen van het land, vooral van huiskerken. Ouders kunnen met deze Bijbels hun kinderen het geloof bijbrengen.’

“De Bijbel raakt mij midden in mijn hart.”

Umida

Mensen over dit project

Jasur

Jasur

“Gods woord gaf me de kracht – voor mij is het oneindig waardevol!”​

Directeur van het Oezbeeks Bijbelgenootschap

Vladimir Ternovoy

“We ontvangen aanvragen uit het hele land.”​

Het project in beeld

We willen 5.000 Bijbels uitdelen aan mensen in Oezbekistan. Zodat zij kunnen Bijbellezen in de taal van hun hart, en aan Bijbelstudie kunnen doen. We werken samen met lokale kerken en voorgangers.

Oezbekistan

Oezbekistan maakte vroeger deel uit van de zogeheten Zijderoute. Door de jaren heen werd het overheerst door de Arabieren, de Turken, de Mongolen en de Russen. Pas sinds 1991 verklaarde Oezbekistan zich onafhankelijk. Maar de eerste democratisch gekozen regering onder president Karimov leek al snel meer op een dictatoriaal regime. Na het overlijden van Karimov in 2016 werd Mirzijojev zijn opvolger. Hij lijkt een milder beleid te willen voeren en geeft meer ruimte voor godsdienstvrijheid. Daardoor is het nu mogelijk om de Bijbel in Oezbekistan te verspreiden.

Bijbelstudie in Oezbekistan

We willen 5.000 Bijbels uitdelen aan mensen in Oezbekistan.

Zodat zij kunnen Bijbellezen in de taal van hun hart, en aan Bijbelstudie kunnen doen. We werken samen met lokale kerken en voorgangers.bijbel.nl blijven ontwikkelen.

Als er meer giften binnenkomen dan nodig, gaat je gift naar een vergelijkbaar project.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!