Hoofdinhoud

Project van de maand augustus: De Samenleesbijbel voor Moldavië

In Moldavië wordt dagelijks tenminste één kind jonger dan zeven jaar achtergelaten door een of zelfs beide ouders. Kerken doen hun best hoop en toekomst te bieden aan deze kinderen, onder meer met de boodschap dat bij God iedereen geliefd is. Dankzij jouw Bijbel per maand-bijdrage kunnen we dit jaar 5000 kinderen in Moldavië een Samenleesbijbel geven.

38%

Moldavië is een van de armste landen van Europa. 38% van de bevolking moet rondkomen met minder dan €1,65 per dag.

1 kind per dag

In Moldavië wordt dagelijks tenminste één kind jonger dan zeven jaar achtergelaten door een of zelfs beide ouders.

5 euro

Het kost ongeveer 5 euro om een kind in Moldavië een Samenleesbijbel te geven.

Op jonge leeftijd op zichzelf aangewezen

Naar schatting werkt ongeveer een kwart van de bevolking van Moldavië in het buitenland. Dit massale vertrek heeft ervoor gezorgd dat twintig procent van de kinderen in Moldavië is achtergelaten door één of beide ouders. Deze kinderen zijn zo al op jonge leeftijd op zichzelf aangewezen. Vaak gaan ze niet naar school en veel kinderen voelen zich eenzaam en verlaten.

Het platteland van Moldavië
Meisje met kinderbijbel in Moldavië

Bij God is iedereen geliefd

Het Moldavisch Bijbelgenootschap kijkt om naar deze achtergebleven kinderen. Dat gebeurt in samenwerking met lokale kerken, die de opvanghuizen hebben waar kinderen na schooltijd worden opgevangen. Zo willen ze hoop en toekomst te bieden aan deze kinderen, onder meer met de boodschap dat bij God iedereen geliefd is.

Het project in beeld

De Samenleesbijbel brengt gezinnen samen rond de Bijbel

Pavel Creciun is hoofd van een naschoolse opvang in Moldavië. Hij vertelt: ‘Dit is de armste regio van Moldavië. Mensen hebben hier geen werk. En als ze wel ergens kunnen werken, krijgen ze een heel laag salaris, zo’n 50-100 euro per maand. Veel te weinig om van te kunnen bestaan.’

‘Veel mensen hebben ook geen stromend water of gas. Ze koken buiten op een vuurtje. De meeste kinderen hier worden opgevoed door hun grootouders, of door één ouder. Vaak zijn de ouders of grootouders aan de drank, en worden kinderen verwaarloosd of misbruikt.’

Samen lezen en in gesprek

Kerken doen hun best hoop en toekomst te bieden aan deze kinderen, onder meer met de boodschap dat bij God iedereen geliefd is. Maar geschikt kindermateriaal voor Bijbelstudie is er amper.

Daarom heeft het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap samen met het Roemeens en Moldavisch Bijbelgenootschap de Samenleesbijbel 100 stappen in het Roemeens vertaald. Door de verwerkingen en open vragen kunnen de vrijwilligers van de naschoolse opvang met de kinderen in gesprek gaan over de betekenis van de Bijbelverhalen voor het dagelijks leven. De kinderen mogen de Bijbel mee naar huis nemen, zodat ze er daar samen met hun (groot)ouders of verzorgers uit kunnen lezen.

Kinderen die een eigen Bijbel krijgen, beginnen er meteen in te lezen

Dankzij de Bijbel per Maand-bijdrages kunnen de laatste stappen gezet worden voor het afronden van dit vertaalproject.

Als er meer giften binnenkomen dan nodig, gaat je gift naar een vergelijkbaar project.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!