Hoofdinhoud

Braillebijbels voor kinderen op de Filipijnen

Op de Filipijnen is nauwelijks materiaal om blinde kinderen te leren lezen. Ze krijgen dus geen opleiding en leven in armoede. Gelukkig zijn er enthousiaste leraren en pastors die met behulp van braillebijbels blinde kinderen helpen om tóch verder te komen in hun leven.

Weinig brailleboeken

Zonder goede brailleboeken kunnen blinde kinderen niet leren lezen.

Kwetsbaar

Blinde kinderen die niet kunnen lezen, kunnen vaak geen opleiding doen. Dit maakt hen kwetsbaar.

50 euro

Braillebijbels zijn erg duur om te maken. Ze bestaan uit 30 delen. Eén deel kost 50 euro.

Armoede en taalverschillen

Op de Filipijnen is een kleine groep erg rijk, maar de meeste mensen zijn arm. Op de ruim 7500 eilanden van de Filipijnen leven tientallen etnische groepen en worden allerlei talen gesproken. Braille leren is een uitdaging omdat er door de hoge kosten te weinig brailleboeken zijn in elke taal. Het Bijbelgenootschap heeft complete braillebijbels in vijf talen. Die kunnen verspreid worden onder scholen op de Filipijnen.

Blinde kinderen staan bij elkaar en bidden
Een meisje leest de braillebijbel

Leren lezen met de braillebijbel

Bijbels werken goed om kinderen en volwassenen braille te leren. Het Filipijns Bijbelgenootschap zorgt ervoor dat scholen met blinde leerlingen een braillebijbel krijgen. Het overgrote deel van de Filipino’s is christelijk, en gemotiveerd om zélf de Bijbel te kunnen lezen.

Blinde leerlingen leren braille lezen via de Bijbel

Maria Digma Parcon geeft al ruim 15 jaar les aan kinderen met een visuele beperking. Ze vertelt: ‘Vroeger werden de leerlingen met een visuele beperking gescheiden van de rest. In veel gevallen gingen blinde kinderen zelfs helemaal niet naar school. De school waar ik werk koos ervoor om leerlingen met een visuele beperking het reguliere schooltraject te laten volgen. Door deze integratie gaan steeds meer blinde kinderen wel naar school. Sterker nog: ondanks hun visuele beperking zijn ze in staat om een volledige schoolloopbaan af te ronden.’

Braille leren met de braillebijbel

‘Leren lezen is een belangrijk deel van de opleiding. Het brailleschrift kunnen leerlingen alleen leren met behulp van brailleboeken. We hebben helaas bijzonder weinig brailleboeken op school. De kosten hiervoor zijn heel hoog en het ontbreekt vaak aan kennis of geld om goede brailleboeken te maken. Gelukkig maakt het Filipijns Bijbelgenootschap nu braillebijbels. De blinde leerlingen leren braille lezen via de Bijbel. We hebben twee blinde pastors – Joel en Jayrick – die tweemaal per week lesgeven. Zij leren onze kinderen het brailleschrift aan met behulp van de Bijbel.

Momenteel is alleen het Marcusevangelie beschikbaar op onze school, deze boeken worden dan ook veelvoudig gebruikt door leerlingen en pastors. We zouden heel graag de hele braillebijbel op onze school willen hebben, zodat de leerlingen de hele Bijbel kunnen leren kennen.’

Arne Willems van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap sprak uitgebreid met Maria over haar ervaring in het lesgeven aan blinde kinderen en hoe de braillebijbel daarin helpt.

Tijdens zijn reis naar de Filipijnen bezocht Arne nog meer projecten van het Filipijns Bijbelgenootschap. Hij vertelde zijn verhaal in een interview met Peter Siebe.

Paulo met zit met zijn gezicht richting de camera, hij houdt zijn audiobijbel omhoog

Paulo houdt van de Bijbel

Paolo: ‘Eén van de eerste boeken waar ik uit las was de Bijbel. Toen ik zeven jaar werd, kreeg ik een audiobijbel. Ik luister sindsdien elke dag en ik lees daarnaast ook uit de braillebijbel. Mijn favoriete Bijbeltekst is het verhaal van David en Goliat. Het is een verhaal waar ik mijzelf in herken: soms voelt het ook alsof ik als klein jongetje tegen reuzegrote uitdagingen moet strijden. Het verhaal van David geeft mij dan kracht. Als hij de reus kon verslaan, dan kan ik dat ook!
Ik ben dankbaar voor de braillebijbel in mijn school: zo kan ik nog meer verhalen ontdekken en kan ik zelf in een boek lezen. Ik vind het wel jammer dat er op mijn school nog geen volledige Bijbel beschikbaar is in brailleschrift.

Wil jij er zijn voor kwetsbare kinderen op de Filipijnen?

Als er meer giften binnenkomen dan nodig, gaat je gift naar een vergelijkbaar project.

Was dit interessant of nuttig? Deel dit project met je netwerk!