Nieuws

NBG eert Kees de Kort met tentoonstelling & Bijbel

Het Nederlands Bijbelgenootschap staat dit najaar uitgebreid stil bij de 50-jarige samenwerking met schilder, ontwerper en illustrator Kees de Kort (80).

In de Kruiskerk Amstelveen is van 26 september tot en met 24 oktober de tentoonstelling ‘David & Goliat, en andere bijbeltekeningen van Kees de Kort’ te zien. Ook verschijnt eind september de Bijbel met werken van Kees de Kort (NBV).

Sprekende tekeningen

Generaties kinderen groeien op met de sprekende tekeningen en schilderijen van de Bergense kunstenaar Kees de Kort. Wat begon met het boekje Jezus is geboren in de serie ‘Wat de Bijbel ons vertelt’ groeide uit tot de succesvolle kinderboekenreeks van 28 delen.

Tentoonstelling David & Goliat

Maar Kees de Kort vervaardigde ook prachtige schilderijen en tekeningen voor volwassenen. Vanwege de 50-jarige samenwerking en De Korts tachtigste verjaardag organiseert het Nederlands Bijbelgenootschap samen met de Kruiskerk Amstelveen de tentoonstelling ‘David & Goliat, en andere bijbeltekeningen van Kees de Kort’.

De expositie is gratis toegankelijk en loopt van 26 september tot en met 24 oktober. De kerk is geopend op woensdag, donderdag- en zaterdagmiddag (14-17 uur).
Locatie: Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a, 1181 RB Amstelveen

Tentoonsteling_KdK_A3_def

Kees de Kort (Nijkerk, 1934) schilder, ontwerper en illustrator

Kees de Kort (Nijkerk, 1934) schilder, ontwerper en illustrator

Gouden jubileum

Kees de Kort is al bijna een halve eeuw betrokken bij het Nederlands Bijbelgenootschap. In 1965 kreeg hij de opdracht om bijbelverhalen te illustreren voor ‘Wat de Bijbel ons vertelt’. De boekjes in deze serie bestaan uit eenvoudige illustraties en compacte teksten. Ze waren bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, maar al snel bleek dat de reeks ook een succes was bij jonge kinderen.

 

Kijkbijbel

De boekjes werden vele malen herdrukt en in zeker negentig talen verspreid. Uiteindelijk zijn ze in 1992 gebundeld in de Kijkbijbel. Deze uitgave van het Nederlands Bijbelgenootschap is één van de meest gelezen en gewaardeerde kinderbijbels.

 

 

Bijbel met werken van Kees de Kort

Naast illustraties voor ‘Wat de Bijbel ons vertelt’ maakte Kees de Kort ook bijbelse kunst voor volwassenen. Uit zijn omvangrijke oeuvre van schilderijen, tekeningen en kerkramen koos de schilder zelf zijn favorieten. In de Bijbel met werken van Kees de Kort (met complete tekst van De Nieuwe Bijbelvertaling) hebben de 44 mooiste kunstwerken een plek gekregen.

Gelimiteerde oplage

De helft van deze bijbelse voorstellingen is nog niet eerder gepubliceerd in het Nederlandse taalgebied. Deze luxe-editie van de NBV is uitgebracht door Royal Jongbloed in een beperkte oplage. Naast de kunstwerken bevat deze bijbel een artikel van theoloog/journalist Willem van der Meiden over de ontwikkeling van kinderbijbels en een interview met Kees de Kort zelf door journaliste Thea Westerbeek.

Bijbel met werken van Kees de Kort
Gebonden, full colour katernen, ca. 1700 blz.
Formaat 14×21 cm
ISBN 978-90-6539-379-1
Prijs € 49,95

Verschijningsdatum: 25 september

Meer informatie over de Bijbel met werken van Kees de Kort